a

b_300_0_16777215_00_images_20200529Platforma.jpegНакон прошлонедељног потписивања Споразума о успостављању платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре и остале медијске актере између заштитника грађана Зорана Пашалића и представника медијских удружења и асоцијација и новинских синдиката, на данашњем састанку потписника споразума одржаним у просторијама Заштитника грађана изабрани су председник и секретар Радне групе за израду медијске платформе. За председника Радне групе већином гласова изабран је Вељко Милић, председник Независног Друштва Новинара Војводине (НДНВ), док је за секретара изабран Раде Ђурић, представник Независног Удружења Новинара Србије (НУНС). Радна група ће почети са израдом методологије прикупљања, класификације, верификације, анализе и презентације података о угрожавању безбедности новинара.

Циљ формирања платформе је успостављање ефикаснијег механизма заштите безбедности новинара, јер ће тачно евидентирање сваког појединачног случаја угрожавања безбедности и сваког облика притиска на новинаре и медијске раднике, допринети и делотворнијем поступању надлежних државних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара.

Након сазнања из медија о убиству жене од стране супруга у насељу Козујево у Крагујевцу, чему је претходило вишегодишње злостављање, Заштитник грађана је по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Министарства унутрашњих послова - Полицијске управе Крагујевац, Центра за социјални рад „Солидарност“ из Крагујевца и затражио информације од Дома здравља Крагујевац. Према наводима медија жртва је супруга већ раније пријављивала за насиље, након којих је он хапшен, али је пуштан на слободу, пошто је она повлачила поднете пријаве.

Заштитник грађана је затражио од надлежних органа да га без одлагања, а најкасније у року од 15 дана обавесте о свим мерама које су предузели у сарадњи са другим надлежним органима за заштиту жртве од породичног насиља, као и о свим околностима овог случаја.

Заштитник грађана Зоран Пашалић честита грађанима Републике Србије исламске вероисповести Рамазански бајрам, уз жељу да свима донесе породичну слогу и јединство и друштвену солидарност. Како је рекао, бајрамска радост се дели са пријатељима и комшијама и подсећа на непролазност највиших вредности као што су хуманост, несебичности и брига о другима.

Иако се мали број грађана данас изјашњава као Цинцари, не смемо заборавити њихов допринос целокупном развоју Србије, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић, честитајући Национални дан Цинцара.

Историјске личности у области политике, културе и економије из реда цинцарске етничке скупине учествовале су у изградњи модерне српске државе и наша обавеза је да их се са дубоким поштовањем сећамо и негујемо историју знаменитих Цинцара, а њихову културу и обичаје сачувамо од заборава, нагласио је Пашалић.

b_300_0_16777215_00_images_platforma_22052020.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић потписао je данас са представницима медијских удружења и асоцијација и новинских синдиката Споразум о успостављању платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре и остале медијске актере. Споразум је потписан са Удружењем новинара Србије, Независним удружењем новинара Србије, Независним друштвом новинара Војводине, Асоцијацијом независних електронских медија, Асоцијацијом медија, Асоцијацијом онлајн медија, Пословним удружењем асоцијације локалних и независних медија „Локал прес“, Синдикатом новинара Србије (СИНОС), Гранским синдикатом културе, уметности и медија „Независност“ и Самосталним синдикатом запослених у графичкој, издавачкој, информативној делатности и кинематографији Србије

b_300_0_16777215_00_images_platforma_22052020_1.jpegПашалић је рекао да је данашњи дан један од најзначајнијих датума у досадашњем  раду институције Заштитника грађана и изразио очекивање да ће се тим Споразумом унапредити заштита права новинара. Циљ фромирања платформе је успостављање ефикаснијег механизма заштите безбедности новинара, јер ће тачно евидентирање сваког појединачног случаја угрожавања безбедности и сваког облика притиска на новинаре и медијске раднике, допринети и делотворнијем поступању надлежних државних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара, нагласио је Пашалић. Улога медија је од великог значаја у раду Заштитника грађана, јер чак 90 одсто поступака које покреће по сопственој иницијативи засновано је на сазнањима које добијамо путем медија, истакао је Пашалић.

Једна од потписница споразума Драгана Чабаркапа, председница СИНОС-а је рекла да је медијска платформа од изузетног значаја за заштиту пре свега економских права новинара и изразила очекивања да ће њеним радом положај новинара бити вишеструко унапређен. Ми очекујемо да ће ова платформа подстаћи новинаре и медијске раднике да се организују, да бране своја радна и професионална права на начин како се то чини у земљама чланицама европске и светске федерације новинара чији је и СИНОС члан, нагласила је Чабаркапа.

b_300_0_16777215_00_images_platforma_22052020_2.jpegПредседник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић оценио је платформу као добру јер је окупила сва релевантна удружења и асоцијације. Драго нам је да иза овога стоји институција Заштитника грађана. То нам даје наду да ће платформа заживети и да ће допринети већој безбедности новинара. Он је додао да ће подршка Омбудсмана допринети да се сви медијски радници осећају безбедно и да слободно раде свој посао, навео је Бодрожић.

Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић позвао је све новинаре да удружењима и синдикатима пријављују све врсте повреде радних права. Очекујемо да ова платформа потпуно заживи и да осим физичких претњи и напада на новинаре бележи и притиске, истакао је Радомировић.

Председник Гранског синдиката културе, уметности и медија “Независност” Драган Милановић рекао је да је безбедан новинар онај који има добро уговорен посао. Безбедност новинара није само физичка него и безбедност у смислу његовог нормалног живљења и неугрожавање његовог живота и живота његове породице, објашњава Милановић коментаришући значај платформе која је потписана данас.

Веран Матић из Асоцијације независних електронских медија нагласио је да су данас новинари у Србији и у свету све угроженији. Новинарска удружења и асоцијације морају да буду прва подршка сваком нашем колеги и колегиници који желе да раде професионално свој посао и због тога трпе. Нове технологије доносе нове облике претње и нова угрожавања и ми такође морамо пронаћи начине да те нове облике угрожавања безбедности и сигурности новинарки и новинара зауставимо и смањимо, а да починиоци буду кажњени, навео је Матић.

 

Заштитник грађана je сходно својим законским овлашћењима, данас затражио од Министарства унутрашњих послова да га обавести, најкасније у року од 15 дана, о мерама које су предузете и које се планирају у сарадњи са другим надлежним органима, како би се открили, процесуирали и адекватно санкционисали извршиоци напада на Прајд инфо центар у Београду.

Заштитник грађана подсећа да је након сазнања из медија да је Прајд инфо центар у Београду нападнут 29. фебруара 2020. године у свом саопштењу осудио тај напад указујући на то да неприхватање различитости и права на сексуално опредељење доводи до насиља над припадницима ЛГБТИ популације. Заштитник грађана је тад захтевао ефикасну реакцију надлежних у проналажењу и санкционисању одговорних за нападе, подсећајући на чињеницу да је то био једанаести напад на просторије Прајд инфо центра, као и на то да за претходних десет до сада нико није одговарао.

Страна 1 од 446