a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је поводом 2. априла, Светског дана подизања свести о аутизму да је разумевање проблема са којима се свакодневно суочавају особе са аутизмом и њихово непосредно окружење, нужан услов на чијем је испуњењу потребно константно радити како би аутистичне особе могле да осете да имају подршку шире друштвене заједнице.  

„Аутизам може да се деси свакој породици и за наше друштво није новина, јер се као сложени неуроразвојни поремећај дијагностикује више од тридесет година. Међутим, сведоци смо да се и данас боримо против предрасуда и да солидарности у потребној мери нема, због чега се особе са аутизмом и даље сусрећу са неприхватањем околине, још од најмлађег узраста. Зато је веома важно искористити све расположиве могућности и системски радити на њиховој инклузији“, оценио је Пашалић.

Према речима заштитника грађана, за видљиве промене су потребни помаци и у нормативном систему. Пре свега формирање Националног регистра особа са аутизмом, јер је и даље непознато колико се грађана Србије бори са овим проблемом. Пашалић сматра да би успостављање тог механизма помогло да се развију специфичне услуге подршке за особе са аутизмом у правцу њиховог пуног укључивања у друштво.

“Потребно је да сагледамо проблем у целини и обезбедимо довољно обученог и стручног кадра, да радимо на развијању програма ране интервенције, персонализованим услугама подршке у образовном систему и другим сервисима подршке деци и одраслима са аутизмом, како би им се у потпуности омогућило уживање грађанских права“, нагласио је Пашалић.