a

Заштитник грађана Зоран Пашалић договорио је данас сталну комуникацију са шефицом Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста Јеленом Стијачић и регионалном координаторком те организације Аурелијом Готје.

Разговор који је одржан у седишту институције Заштитника грађана у Београду односио се на питање заштите права притворених Срба на Косову и Метохији.

Заштитник грађана је исказао забринутост за положај и статус притворених Срба на Космету.

Пашалић је 26. јуна 2023. године затражио од Међународног комитета Црвеног крста да заштити Србе који су ухапшени на Косову и Метохији од даљег мучења и злостављања и тортуре и да испита поступање косовске полиције према њима приликом одвођења у притворне центре.

Институција Заштитника грађана је затим о тортури над ухапшеним Србима на Косову и Метохији обавестила бројне међународне институције које се баве заштитом људских права и спречавањем тортуре, инсистирајући на пуном поштовању Конвенције Уједињених нација против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни или поступака.

Такође, Пашалић се 10. јула 2023. године обратио на адресу 106 националних институција које се баве заштитом људских права, од којих је до сада одговор добио од само њих три.