a

Прихват и збрињавање избеглица са ратом захваћених подручја постало је далеко сложеније и компликованије с обзиром да се они дуже задржавају у Републици Србији за разлику од претходног периода када су само пролазили кроз нашу државу. Иако само мали број њих тражи азил, у Србији остају и по неколико месеци или година, зато тим људима треба омогућити интеграцију, достојанствен живот, пружити помоћ, показати солидарност, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 20. јуна, Светског дана избеглица.

Положај избеглица са Блиског Истока и Африке у Србији је веома комплексан при чему су у посебном ризику жене и деца без пратње и остале рањиве групе, зато прилику да се подигне свест о њиховим правима, хуманитарним потребама и важности решавања проблема избеглица морамо користити сваки дан, истакао је Пашалић.

Заштитник грађана је истакао да Република Србија и њени грађани имају дуже и веће искуство у прихвату избеглица са ратом захваћених подручја од било кога у свету с обзиром да већ више деценија пружају помоћ и уточиште свима онима који беже из сопствене земље тражећи сигурност и разумевање.