a

Заштитник грађана Зоран Пашалић био је гост у јутарњем програму Телевизије Пинк

Професор Архитектонског факултета, којег су студенткиње пријавиле за сексуално узнемиравање, саслушан је јуче у Првом основном јавном тужилаштву у Београду. Он је пред замеником тужиоца у потпуности негирао извршење сва три кривична дела полно узнемиравање. У даљем току поступка тужилаштво ће испитати три оштећене по чијем предлогу је предузето кривично гоњење, као и сведоке. Колико су чести случајеви сексуалног злостављања студената на факултетима и како студенти могу да се заштите од злостављача? То је тема о којој разговарамо са заштитником грађана Зораном Пашалићем. Добродошли... У којој мери се срећете са оваквим тешким случајевима?

- Овај случај је практично отворио Пандорину кутију, а то је да није Архитектонски факултет једини факултет на коме се дешавају овакви, назваћу их условно, немили догађаји. Ми смо се тим поводом обратили свим факултетима у Републици Србији, четири универзитета и сви факултети, како државних, тако они који се колоквијално зову приватни не би ли нас обавестили да ли имају правилнике, које морају да имају за овакве случајеве како ће када неко пријави полно узнемиравање реаговати и нормално потреба, односно обавеза је да именују повереника коме ће они студенти и студенткиње или уопште било ко на факултету моћи да се обрати и да затражи помоћ.

Из тужилаштва овако кажу за овај случај. Да је негирао извршење сва три кривична дела полно узнемиравање. Сад се чека наставак поступка. Рекли смо већ је у најави, сведоци и оштећене ће сведочити, а онда ће се наредити вештачење, прибавиће се и други докази и онда се доноси коначна одлука. Тужилаштво је рекло да ће јавност бити благовремено обавештена о свему. А шта ради заштитник грађана рецимо по том питању, осим што сте послали препоруку...

- Заштитник грађана у својој препоруци тражи да се спроведе дисциплински поступак од стране управе факултета, то је њихова и обавеза. Разлози су ови - ово кривично дело које му се ставља на терет, то је члан 182а Кривичног законика, који говори о томе, мислим да парафразирам не би могао баш да га цитирам у потпуности, а односи се на оног ко вербалним, невербалним, физичким понашањем некоме урушава достојанство по основу пола и на тај начин изазива страх, нелагоду, утиче на његово достојанство се кажњава новчаном казном или казном затвора до шест месеци... Притом, ако су малолетна лица, овде нису малолетна лица, онда је нешто строжа казна три месеца до три године.

Шта вам кажу са ових других факултета? Је л' су се јавили... Је л' то већи број студената?

- Сви факултети су имали рок и препоруку да ураде правилнике и да имају повереника. Ми смо се чак понудили да им помогнемо у смислу том да се избор повереника уради по једним стандардима, јер то није особа која тако лако може да обавља ту функцију, јер практично разговара и са оним лицем које је полно узнемиравано и оним који је узнемиравач. Ту постоји увек опасност од такозване секундарне виктимизације, јер ви посредујете између оног ко је жртва и који због тога има одређених проблема, да кажем, најмање душевних проблема и онога ко је евентуално такву радњу предузео. То је прва и основна ствар да се то организује на факултету. Суд ће одлучити како ће одлучити ако дође уопште до суда, ако се не заврши у тужилаштву, јер за ова дела које сам рекао, цитирао колика је казна, често се то завршава опортунитетом, односно пред самим тужилаштвом. Оно што мени је мало резерва, то је сматрам да тај члан није довољно добро дефинисан, јер даје могућност субјективизма и са једне и са друге стране. А друго, и казна је, ако буде најстроже неко осуђен, шест месеци. Мислим да је мала казна за овакву врсту односа. Извињавам се што као заштитник грађана коментаришем. Не могу да коментаришем рад тужилаштва и суда свакако, али могу да коментаришем онако како је то законом регулисано, односно садржину тога члана.

Када смо рекли да је овај случај отворио Пандорину кутију, да ли имате ви притужби сада са других факултета?

- Први пут када сам ја се појавио у медијима са овом информацијом, ја сам позвао све оне који трпе полно узнемиравање, то не значи само на факултетима и универзитетима, него у сваком погледу, да се обрате Заштитнику грађана, и не само што Закон о заштити података о личности то штити, него што је наша обавеза да заштитимо све информације које добијамо. Имали смо обраћања, нећу вам рећи у овом тренутку број, све док тај број док не буде у потпуности дефинисан, ми нећемо изаћи са тим у јавност.

Добро, мораћемо поново да се видимо око овог случаја и оваквих случајева, јер то је сувише озбиљно...Хвала Вам најлепше.

- Хвала вама на позиву.