a

Заштитник грађана Зоран Пашалић био је гост у вечерњем Дневнику ТВ „Вести“.

Зоран Пашалић је са нама, омбудсман. Хвала Вам што сте овде, добро вече и добродошли. Да ли има дискриминације сада у пандемији?

Дискриминације у пандемији тренутно нема, али би могло бити ако би се можда предузеле неке мере које би биле дискриминаторске.

Које рецимо?

Има много, много ситуација. Знам шта ћете да ме питате.

Ево зашто Вас то питам. Пишу људи на Твитеру - власт у Београду је најавила да ће омогућити од следеће недеље стимулације за вакцинисане особе, да сви они који су у потпуности су вакцинисани, могу да купују карте за позориште и за фестивале са попустом од 30%. И да ли је то... да ли су они који нису вакцинисани сада, у односу на ову информацију, да ли могу да се осете као дискриминисане особе или не?

Дискриминација као појам, односно уопште забрана дискриминације, уређена је Европском конвенцијом у члану 14, која даје један општи оквир где ће свака држава својим позитивним прописима уредити шта сматра дискриминацијом, а налази се и у Уставу у члану 21 у ставу 3. Каже се да је и посредно и непосредно прављење, односно стављање неких лица у дискриминаторски положај, по било ком основу забрањено - значи по било ком основу. С друге стране, Закон о забрани дискриминације у члану 2, који дефинише појам дискриминације, говори да свако прављење разлика које није дозвољено, можда није прави израз, сматра се дискриминацијом. Да ли је афирмативно или се може сматрати дискриминацијом ово што сте ви конкретно навели, ја ћу рећи оно што ову том твиту не постоји а то је - ако имате некога ко не може да се вакцинише а који би желео да се вакцинише...

А из здравствених разлога не може…

А из здравствених разлога не може, и онемогућавате га да оствари неко право или му ускраћујете нешто из овога што сам малопре рекао, а то је стављате га у позицију да буде различит од других, онда је то свакако дискриминација.

Шта Вам пишу грађани у вези са короном, на шта се жале, шта хвале, шта им смета, да ли дају неке конструктивне предлоге из којих Ви можете да извучете некакав закључак и да дате препоруку некоме?

Видите, ја сам се вакцинисао и присталица сам вакцине и нико нам се није жалио по том основу дискриминације у погледу поступка вакцинације.

Добро, већ?

Већ су све жалбе биле, односно све због чега се грађани нама обраћају се односи на нешто што није директно у вези са лечењем, ни са вакцинацијом, већ оних момената који су последица преоптерећености због вакцинације и лечења ковида, а то се односи на дуга чекања, на дуго решавање њихових текућих проблема који су се раније решавали далеко брже.

Добро, и која је Ваша порука грађанима који су се препознали сада у тим реченицама које сте изговорили? Да ли је то стрпљење, или то тако мора да буде, или то тако не сме?

Негде је потребно стрпљење, а негде је заиста то практично извршна власт заказала, јер се она правда свим овим што се дешава код нас и свугде у свету уосталом, па због тога неке ствари које би морала да уради - не ради.

Доста различитих информација током целе вечери. Рецимо Француска, ево најновије вести, Макрон је саопштио вечерас на националној телевизији да ће од понедељка све школе у земљи бити затворене на три недеље, а да ће се настава одвијати он-лине. За разлику од њих, у Европској унији, Грци од 5. априла отварају малопродајне објекте и зову нас, не само нас, него зову све туристе да дођу. Онда, суд у Белгији наложио је Влади своје земљи да укине све мере зато што је оценио да те мере нису законите и дао је рок од месец дана, ако за тих месец дана они не буду укинули све мере, плаћаће Влада казну од 50.000 евра. Помозите нам да разумемо ту информацију.

Видите, првенствено свака држава уређује понашање у заједници на начин на који је то уређено Уставом, законом и одређеним подзаконским актима које у том тренутку доноси Влада, локална самоуправа и тако даље. Поставља се само питање не законитости тих мера, тих одлука, јер аксиом је да би оне морале бити законите. Значи поступак њиховог доношења мора бити на закону заснован, а такође морају добити усаглашене са прописима, односно са оним правним актима који су вишег ранга, а највиши је Устав. Сад се поставља ту друго питање...

Које?

То је спровођење свих тих одлука, спровођење свих тих мера... Да ли је начин њиховог спровођења, да ли је понашање грађана у складу са тим и како се то санкционише?

Како је код нас?

По мени, то није уређено на прави начин. У ком смислу? У смислу да имате сваки дан, на свакој телевизији, информацију да је неки угоститељски објекат затворен јер је у току ноћи или у току преподнева присуствовало неколико десетина, стотина, у једном случају ја мислим да је било 1.000 људи. Комунална полиција...

Добро, па шта је ту спорно?

...је интервенисала, написана је казна, такозвани прекршајни налог... Не знам колико Вам је познато, ја сам некада ради у Прекршајном суду и врло добро знам, јер смо ми писали тај закон, ми из Прекршајног суда и врло добро знам да то није начин да се неко лице санкционише. Зашто? Прво, прекршајни налог подразумева или плаћање у року од 8 дана, или писање приговора на прекршајни налог када суд одлучује у поступку. То, што се каже, доста отупи оштрицу санкције. Санкција мора да буде таква да онај ко свесно крши ове одредбе, уредбе, одлуке, да мора бити заиста санкционисан на прави начин. Помиње се ту...

Значи, да ли хоћете да кажете да законска регулатива није добра у вези са овим случајем?

Није добра, није добра. Ево, рећи ћу Вам врло једноставно...

А посебно сви ови млади људи, они се кажњавају са по 5.000 динара...

Тако је. Казна је 2.500 динара ако плате у року од 8 дана.

Јесте, плате одмах, дакле то је 2.500.

Битно је како се они кажњавају и битно је како се кажњава организатор свега тога. Циљ је један једини - да највећа већина људи, који се врло одговорно придржавају ових мера, не треба да сноси последице тога што се мањина не придржава и то се не придржава свесно, оно што кажу правници умишљено. Нико није из нехата отворио или не борави у том објекту, него се то урадило са умишљајем, како би правници рекли, односно са намером.

Припремили су се за град, тако мислите?

Тако је. Не што су се они припремили за град, него неко ко је отворио такав објекат имао је одређени циљ. Свесно је хтео да уради то што је урадио из својих разлога, и једини начин... Спомињале су се ту и одредбе Кривичног закона, кривични поступак је дуг, кривични поступак поред све брзине коју суд може да пружи, опет неће имати резултат онакав какав треба да буде, а то је хитна одлука, хитна мера, хитна санкција која заболи, и која практично демотивише све који би тако нешто урадили да то више раде.

Добро, али сада значи ту санкцију немамо?

Ми је немамо, ми не спроводимо нешто... Сад, мислим колико је на Заштитнику грађана да говорио на ту тему, али ја сматрам да је...

Хајде причајте као некадашњи судија...

Сматрам да ја као човек који штити грађане, морам да заштитим ону највећу већину од оне мањине која је неодговорна, па ћу зато рећи ово што ћу рећи, а то је - у Закону о прекршају постоји члан 308 који одувек постоји и никада нико његову уставност није преиспитивао...

А шта је то?

То је да је извршност пре правноснажности или да будем конкретан да ме гледаоци разумеју... Када се нађе једна таква ситуација да неко мимо прописа држи отворен објекат пун људи без маске...

Власник је отворио објекат, добро, и?

Власник је отворио или већ ко... или не само власник, неко је отворио своју кућу и направио приватну забаву.

Добро, организатор, хајде тако да га назовемо.

Организатор такође, он се одмах доводи код судије Прекршајног суда где се одмах каже...

Дежурног судије?

Дежурног, то сам и сам радио некад, то је и повереник за информације господин Милан Мариновић радио некада, и одмах се на лицу места изриче казна која може да буде алтернативна - новчана или затворска, и може да буде кумулативна - новчана и затворска, и мера заштитна а то је забрана обављања делатности.

Чекајте, како Ви сада...

Само да завршим да би грађани разумели.

Добро.

У том тренутку то лице мора да плати ту казну и да оде у затвора ако је предвиђена; значи не постоји могућност икаквог одлагања, он има право жалбе из позиције у којој је, али се одмах спроводи.

Да Вас питам, зашто сте Ви прва особа која... па нисте Ви једини једини правник и судија у земљи који то изговара овако на телевизији, зашто то нико није применио до сада?

То не бих могао да Вам кажем. Не истичем себе с обзиром да радим ово што радим сада, ја сам Заштитник грађана...

Добро, али били сте судија, па и имате то искуство да то можете да кажете.

Могу да кажем са аспекта судије и могу да кажем са аспекта особе која има искуство у спровођењу таквих мера, да својевремено када се то односило на вожњу под дејством алкохола, гарантујем вам а можете и проверити, да полиција када је кренула у проверу, да никоме у Београду. а ја сам био на терену, није пало на памет да седне под дејством алкохола у било ком промилу да управља моторним возилом јер је претња била таква да нико није хтео да се игра да ту ноћ, када вози под дејством алкохола и сутрадан када ће се пробудити у Падинској Скели, ако је мушкарац, односно у женском затвору у Пожаревцу, ако је жена.

Да ли то значи да ми имамо решење али да не примењујемо?

Заиста нећу о томе да говорим, само нудим једну могућност која сигурно даје ефекта. И неко ће рећи, како то Заштитник грађана говори о затворима? Али имамо 90 одсто и да не говорим о процентима, људи који се придржавају и који трпе последице свега овога. Угоститељи трпе постељице, они који се стриктно држе прописа не могу да раде, они који би се релаксирали на било који други начин не могу то себи да омогуће. А с друге стране имате сваки дан или готово сваки дан, не само у Београду, да неко крши прописано. Онда се поставља питање да ли је та мера адекватна.

Размишљам како ће да говори сада стручна јавности, ваше колеге и они који могу да одлуче о томе да проведу ту санкцију, а нису је спроводили до сада. Шта мислите?

Видите, у питању је једна промена у Закону о заштити здравља становништва, један члан који практично мења целу слику. Врло добро знам да судије Прекршајног суда у Републици Србији врло добро знају да раде тај свој посао и да су спремни за одговоре сваком изазову, да не улазимо даље у проблематику ефикасности мера које се изричу и које нису можда мотивишуће, али ако се то понавља из вечери у вече, из дана у дан, онда се постави питање да ли су те мере ефикасне?.

Шта вам кажу ваше колеге из региона и света омбудсмани? Да ли су мало љубоморни на Вас зато што ви имате могућност да се вакцинишете и да будете безбедни у односу на корона вирус а они не?

Они моле да се нађе начин да дођу да се вакцинишу овде. То сам више пута чуо... али то не зависи од мене. Зна се процедура како они се могу вакцинисати у Републици Србији као страни држављани. Колеге ми преносе да имају огроман број притужби које им стижем управо зато што... Сада није моје да говорим о организованости неке друге земље, али очигледно да је Србија најбоље организована не само у региону.

А како су организоване компаније? Да ли се оне придржавају свега и шта кажу радници, да ли они имају некакве замерке на ставове руководства, на рад од куће, на повлачење рада од куће. Да ли ту имате неку врсту притужби?

Ту смо имали велики притисак на почетку свега овога, значи април-мај прошле године. Сад је то већ углавном дошло на оно што би требало да се назове правилним начином поступања и рада. У почетку је био великих проблема тако што послодавци нису обезбеђивали ни довољну дистанцу, ни средства заштите, нити су спроводили мере заштите.

Којим поводом сте се Ви данас обраћали новинарима, медијским удружењима? Суфинансирање помињете одређених пројеката, о чему се ради?

Независно друштво новинара Војводине је дало једно свеобухватно истраживање о проблемима са којима се новинари сусрећу у свом раду, од њихових имовинско-социјалних проблема, па до онога што се колоквијално зове напад или притисци на новинаре. Свему томе смо присуствовали, нама је то врло значајно због платформе коју смо заједно са већином новинарских удружења направили, која је евидентирала све нападе, али ми је врло значајно што су они навели кључну ствар а то је социјално-економски положај новинара, који је лош. То су нестални уговори, то су јако мале плате, то су могућности притисака преко... На тај начин, односно преко оних хонорара или плата које добијају и оно што је исто тако важно, а то је што не постоји озбиљна солидарност међу новинарима. То сам ја увек истицао.

Јесу ли се неки случајеви помињали или генерално?

Не, нису се помињали, али се то може утврдити на основу постојећих случајева. Значи, не можете бити новинар једне или друге медијске куће, ви сте новинар па сте новинар. Ако је ваш колега који можда има другачију програмску политику нападнут, то треба и вас да апсолутно позове на размишљање и на деловање. Не можете правити те разлике, а често се те разлике праве, па се каже ови су више нападнути, ови су мање нападнути. Значи, та солидарност. Сви смо...

Ви помињете новинаре, ја ћу правнике. Зашто међу правницима имамо ваше колеге који једну исту ствар и један исти закон и један исти догађај тумаче на два потпуно различита начина?

Отворили сте једну феноменалну тему, а то је питање ком се царству приволети? Да ли ономе што постоји у англосаксонском праву, а то је такозване судске праксе или преседана када једном донешена ствар по истом чињеничном основу обавезује све судије унапред или сваки судија је аутономан да донесе своју одлуку, а Виши суд је једини који то може да преиступита. Ово је врло значајно што сте рекли из разлога што само суд, виша инстанца може да преиступитује пресуду ниже инстанце. Ту сам се више пута се изјашњавао када је неко покушавао да преиспитује судске одлуке па је ценио да ли су оне добре и лоше. То, ако није пресуђена ствар, најблаже што могу кажем се не сме.

Који је ваш план активности до краја ове године? Да ли сте га прилагодили пандемији и условима чудним, несвакидашњим за пословање?

Пандемија исувише дуго траје да бисмо могли да застанемо са неким активностима који су нам раније биле редовне, а то је посета свих места у Републици Србији где се појављују проблеми које Заштитник грађана може да реши. То је оно о чему ћемо...

Маску носите, чувате се.

Носимо маску сви, имамо сви мере заштите који радимо у институцији јер морамо да се заштитимо, као и сви грађани Републике.

Видите, каже министар за бригу о породици данас да је позитиван и каже да је то зато што путује доста па не зна где се заразио али се сигурно заразио на путу.

Ми идемо на пут без обзира на тај ризик, с тиме што ћемо се чувати озбиљно. То се зна како се то спроводи и сви живимо у нади, вакцинисани смо готово сви у институцији, да ће нас ова пошаст заобићи, а сад ако се деси, деси.

Много хвала на информацијама које сте подели са нашом публиком.