a

Заштитник грађана Зоран Пашалић указао је данас, поводом обележавања Међународног дана поноса, 27. јуна, на потребу јаче институционалне подршке ЛГБТИ особама са циљем заштите и унапређења њихових права јер су и даље изложене дискриминацији, говору мржње, као и злочинима из мржње, увредама и насиљу, упркос томе што више од две деценије траје борба у правцу њихове дестигматизације и инклузије у друштво.     

b_300_0_16777215_00_images_SEDMA_DVA_.jpeg

„Борба против дискриминације и насиља тиче се читавог нашег друштва, а не само једне институције или одређене групе. Зато позивам све надлежне актере да се ангажују и преузму одговорност за унапређење положаја и остваривање права ЛГБТИ особа, јер је то борба за равноправност и достојанство свих грађана и грађанки наше земље. Морамо да заузмемо став о нултој толеранцији према ниподаштавању и сваком облику дискриминације и насиља“, истакао је заштитник грађана Зоран Пашалић и позвао припаднике ЛГБТИ заједнице да се у вези са свим проблемима са којима се сусрећу обрате институцији Заштитника грађана.

Заштитник грађана је додао да напредак у подизању свести и видљивости ЛГБТИ особа јесте остварен, али да је неопходно унапредити правни оквир усвајањем закона који би регулисали истополне заједнице и правне последице прилагођавања пола родном идентитету, чиме би био унапређен положај транс особа у друштву.

Потребне су и  измене и допуне Кривичног законика које би укључивале сексуалну оријентацију и родни идентитет у инкриминисане радње извршења ових кривичних дела са циљем спречавања расизма и нетолеранције.

Препоруке Заштитника грађана у вези са овим питањима, које су упућене надлежнима, и даље чекају на спровођење.

b_300_0_16777215_00_images_DRUGA.jpeg

На згради Заштитника грађана је, поводом обележавања Међународног дана поноса развијена застава дугиних боја, али и застава транс и интерсекс покрета, чиме је особама другачије сексуалне оријентације, родног идентитета и полних карактеристика на симболичан начин пружена подршка и указано на проблеме са којима се свакодневно суочавају.