a

Заштитник грађана Зоран Пашалић ће, поводом све учесталијих случајева неприхватљивог понашања у школама који неретко резултирају насиљем, до краја седмице доставити Министарству просвете Нацрт закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања.

„Ситуација у школама је доведена до апсурда и нешто мора да се мења. У супротном, што време више одмиче, ученици, наставници али и родитељи биће препуштени сами себи а то је сценарио који нико од нас не жели. Због тога ћу Министарству просвете предложити да се измени Закон о основама система образовања и васпитања“, рекао је Пашалић.

Пашалић је поновио да сва деца имају право да одрастају у здравом окружењу и да буду заштићена од сваке врсте насиља, али да морају да буду свесна да поред права имају и обавезе и да морају да поштују права друге деце и људи.

"Из свега што се догађало током и крајем ове школске године, закључујем да имамо епидемију непримереног понашања у школама, не само ученика већ и родитеља. Границе морају да постоје и морају да се поштују“, нагласио је Пашалић.

Заштитник грађана је додао да предложени нацрт измена закона, између осталог, предвиђа детаљније санкционисање неприхватљивог понашања али и увођење друштвено корисног рада за ученике.