a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да превенција негативних појава у друштву и посвећен рад на добробити деце и изградњи безбедног окружења у којем ће свако дете остварити свој пуни потенцијал представља приоритет деловања свих надлежних органа али и сваког грађанина понаособ.

"Више од 70 година у свету се указује на неопходност заштите добробити деце уз пуно уважавање њихових права, мишљења и најбољег интереса, и Република Србија је део тог процеса. Обавеза свих нас одраслих, и морална и законска, јесте да децу заштитимо од свих негативних утицаја", рекао је Пашалић поводом 1. јуна – Међународног дана деце.

Пашалић је навео да је потребно делотворније и ефикасније залагање надлежних органа на стварању услова за несметан раст и развој сваког детета у Србији, као и на заштити деце од сваке врсте експлоатације, злостављања и насиља.

"Неопходно је да улажемо у заштиту деце, адекватно и на време, јер од степена њихове добробити и могућности да расту и развијају се безбедно и сигурно зависи и њихова и наша будућност. То је као бумеранг - колико будемо улагали толико ће нам се вратити", казао је заштитник грађана.

Међународни дан деце - 1. јун је први пут проглашен 1925. године у Женеви на Првој светској конференцији о добробити деце, а званично је усвојен 1950. године.