a

Заштитник грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) обавио је у новембру 2023. године контролну посету Полицијској управи Сремска Митровица, након чега је саставио извештај о посети са препорукама.

У одговору на препоруке из извештаја Министарство унутрашњих послова је обавестило НПМ да је свим полицијским станицама у оквиру те полицијске управе наложено да надзор над задржаним лицима врше и повременим обиласцима и разговорима са лицима и да то евидентирају у записнике о задржавању, да податке о остваривању права на обавештавање блиске особе и права на приступ адвокату одвојено евидентирају, да време почетка задржавања у кривичном поступку рачунају у складу са законом и да лица задржана у кривичном поступку обавештавају о њиховим правима. Даље, полицијски службеници ће задржаним лицима достављати адекватне оброке у прописаним временским интервалима, а подаци о обедовању ће се евидентирати у записницима.

НПМ је такође обавештен да је у просторији за задржавање у седишту Полицијске управе побољшано вештачко осветљење, а да је у току поступак набавке радова на обезбеђивању осветљења довољне јачине у просторијама за задржавање у полицијским станицама Инђија и Стара Пазова, уређаја за позивање и комуникацију са полицијским службеницима у просторији у Полицијској станици Шид и грејања у просторијама Полицијске станице Пећинци.

Напослетку, НПМ је обавештен и да је функционалан видео надзор успостављен у свим организационим јединицама Полицијске управе у Сремској Митровици, као и да ће у наредном периоду обавештења о видео надзору бити постављена на видна места унутар свих просторија за задржавање.