a

Заштитник грађана Зоран Пашалић је поводом 3. маја - Светског дана слободе медија, изјавио да су новинари у Србији све више изложени вербалним притисцима, а у одређеним случајевима и физичким нападима и да је неопходно обезбедити њихову правну заштиту.

Заштитник грађана подсећа да је иницирао измене и допуне Закона о јавном реду и миру чија би примена омогућила да се увреде и претње новинарима изречене у јавном простору, посебно путем друштвених мрежа, прекршајно санкционишу.

Пашалић напомиње да су предлози измена и допуна Закона које се односе на дефинисање прекршаја учињених против лица која обављају новинарски посао, као и на санкционисање непожељног понашања према осталим грађанима на друштвеним мрежама, достављени Радној групи за безбедност и заштиту новинара Владе Србије, чији је Заштитник грађана члан.

„Законске измене које сам иницирао пре више од две године имају за циљ да се пре свега санкционишу претње и притисци на новинаре који долазе са друштвених мрежа, јер таквих је случајева највише. Сведоци смо да њихов  број из године у годину само расте, али се и даље провлаче испод радара законске одговорности појединца“, рекао је Пашалић. 

Заштитник грађана је такође подсетио да је пре четири године покренуо заједнички пројекат са десет новинарских удружења, асоцијација и синдиката потписивањем споразума о успостављању Платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре. Циљ евиденције је ефикаснија заштита права медијских радника, али до данас новинарска удружења нису доставила ниједан податак о евентуалном нападу или притисцима на новинаре, истакао је заштитник грађана Зоран Пашалић.