a

Наше друштво и даље се суочава са озбиљним проблемом деце којима је улица постала дом. Живот и рад на улици имају далекосежне негативне последице по развој и здравље деце, и без адекватне, благовремене и целовите подршке и решења, та деца остају занемарена и без перспективе за бољу будућност. Њихови животи и добробит су одговорност целог друштва, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 12. априла, Међународног дана деце која живе и раде на улици.

Пашалић је нагласио да су деца у уличној ситуацији најрањивија група изложена опасностима и ризицима који озбиљно угрожавају њихов физички, емоционални и ментални развој. Често су жртве злостављања, радне и сексуалне експлоатације, и најизложенија су ризику од трговине људима. Та деца су често препуштена сама себи, а за државу су правно невидљива, указао је заштитник грађана.

Пашалић је овом приликом апеловао на надлежне органе да уложе додатне напоре у заштиту тих младих људи.

Мора се обезбедити приступ основним животним потребама, заштита од свих врста експлоатација и злостављања, као и безбедно окружење за здраво одрастање, поручио је Зоран Пашалић.