a

Важности уписа у матичну књигу рођених и поседовања личних докумената била је тема конференције која је данас одржана у Суботици, а намењена припадницима ромске заједнице. Та конференција, четврта по реду и последња у овгодишњем циклусу, организована је у склопу информативне кампање коју у градовима Србије спроводе Заштитник грађана, Министарство државне управе и локалне самоуправе и УНХЦР.

b_300_0_16777215_00_images_21-12-2023_Foto_-_Kampanja_-_Romska_zajednica.jpegУ намери да се обезбеди свеобухватна подршка, скупу у Суботици су присуствовали матичари, представници полиције, службеници градског центра за социјални рад, као и пружаоци бесплатне правне помоћи са подручја града Суботице. Грађани су имали прилику да у директном контакту добију одговоре о томе на који начин и коме на подручју града Суботице могу да се обрате да би остварили право на упис у матичну књигу рођених и прибавили лична докумената.

Представница Заштитника грађана је истакла да упркос напорима надлежних институција у правцу елиминисања појаве правно невидљивих лица, и даље постоје грађани и деца ромске националности са нерешеним личним статусом, чиме је осујећена и могућност да остварују загарантована људска права.

„Важан део посла Заштитника грађана је директан контакт са грађанима и рад на терену. Због тога ћемо и у наредном периоду наставити са посетама локалним самоуправама, као и обиласком ромских насеља широм земље будући да је то најефикаснији начин да се стане на пут овом проблему“, рекла је представница Заштитника грађана.

Према последњем попису становништва из 2022. године, ромска национална заједница у Србији броји 131.936 припадника.

Информативна кампања, окончана конференцијом у Суботици реализује се са циљем коначног решавања проблема људи у ризику од апатридије, како би се указало на значај уписа у матичну књигу рођених и поседовања личних докумената.