a

Заштитник грађана Зоран Пашалић је данас, на основу сазнања из медија да је у Нишкој Бањи један малолетник усмртио другог малолетника, по сопственој иницијативи покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности рада надлежних органа.

Заштитник грађана је затражио од Министарства просвете да у конкретном случају изврши надзор о раду основне школе, коју су похађала двојица малолетника, и да у року од 15 дана достави изјашњење Заштитнику грађана о свим чињеницама и околностима у вези са у овим случајем.

Заштитник грађана је од Министарства унутрашњих послова – полицијско одељење Нишка Бања, као и од основне школе у Нишкој Бањи, чији су ученици двојица малолетника, такође затражио изјашњење о свим чињеницама и околностима у вези са овим случајем, укључујући и сва сазнања која се могу односити на наводе о „проблематичном понашању“ детета М.М.

Тражи се и достављање информација о томе да ли је дана 05.10.2023. год. основна школа у Нишкој Бањи располагала сазнањима о евентуалном конфликту између дечака, као и о мерама које су та основна школа и Министарство унутрашњих послова –полицијско одељење Нишка Бања предузимали, имајући у виду да се ради о кривично неодговорном лицу које је раније било пријављивано због вршњачког насиља.

„За ово што се догодило не постоје праве речи. Јесте ужасно и јесте трагедија. Али, недопустиво је да констатујемо стање, да се згражавамо над злочином и нажалост, реагујемо пост фестум, посебно зато што су у питању деца. Злочин, који се догодио јуче и то тачно после пет месеци од незапамћене трагедије у београдској основној школи, просто није смео да се деси. Трагедија у Нишкој Бањи најпре отвара питање одговорности нас одраслих, и свих институција у чијем су фокусу деца, посебно у контексту примене свих нових и свеобухватних мера, које су недавно донете како би се предупредило насиље међу децом и најважније, избегли овакви исходи", рекао је Пашалић.