a

b_300_0_16777215_00_images_20230901VJT1.jpeg
Фото: ВЈТ

На позив главног јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненада Стефановића данас је заштитник грађана Зоран Пашалић са сарадницима посетио ВЈТ у Београду, где је одржан састанак у циљу унапређења сарадње у области трговине људима, с обзиром да је Заштитник грађана национални известилац у тој области.

На састанку, којем је присуствовала и јавни тужилац Горјана Мирчић Чалуковић, договорени су модалитети сарадње као и специјализације јавних тужилаца за кривични прогон тог вида криминала.

Приликом посете ВЈТ у Београду, заштитник грађана обишао је специјалну просторију за испитивање посебно осетљивих сведока која је оформљена прошле године и има могућност видео линка, тако да се избегава секундарна виктимизација у случају трговине људима и родно заснованог насиља.

Заштитник грађана је констатовао да је ВЈТ у Београду, захваљујући заједничком залагању главног јавног тужиоца и донедавне координаторке за родно засновано насиље Горјане Мирчић Чалуковић, ВЈТ у Београду показало изузетно разумевање да се жртве, које су уједно и сведоци у поступцима против окривљених за трговину људима, осећају сигурно и заштићено.

b_300_0_16777215_00_images_20230901VJT2.jpeg
Фото: ВЈТ

Такође, заштитник грађана је главног јавног тужиоца ВЈТ у Београду упознао са наводима међународних извештаја у области трговине људима у Републици Србији, трећим Евалуационим извештајем Групе експерата за сузбијање трговине људима (GRETA) и Извештајем о трговини људима Владе САД-а за 2023. годину (TIP Report 2023).

Представљене су и препоруке које су упућене Републици Србији конкретним извештајима, те је договорено у ком правцу ће се даље одвијати активности две институције у циљу повећања ефикасности и сарадње у борби против трговине људима.

Главни јавни тужилац упознао је заштитника грађана са активностима и подацима Вишег јавног тужилаштва у Београду о борби против трговине људима.