a

Заштитник грађана Зоран Пашалић нагласио је данас да почетак школске године додатно актуелизује питање безбедности деце, јер поред осталих, отвара тему њихове сигурности у саобраћају.

Уз присуство полицијских службеника у и око самих школа у Србији, једна од мера која би требало да подигне ниво безбедности и ван образовних установа је употреба камера на униформама саобраћајне полиције која почиње да се примењује од 1. септембра. Осим камера, на безбедност треба да утиче и јасно означена и видљива сигнализација, што укључује и пешачке прелазе, саобраћајне знакове на путевима и раскрсницама.

 „Током последњих месеци доста тога је предузето како би се безбедност деце подигла на значајно виши ниво. Недавни трагични догађаји подигли су на ноге целу нацију када смо се сви суочили са реалним опасностима којима су изложена деца и млади. Нажалост, постајемо свесни тежине ситуације тек када се нешто веома озбиљно деси. Зато је сада изузетно важно да поставимо ствари на здраве основе и превенирамо нежељене догађаје, јер деца нису и не могу бити само број у ‘црној’ статистици“, истакао је Пашалић.

Он је поздравио најављене активности и пројекте надлежних институција које се односе на безбедност и превенцију насиља међу децом, укључујући и мере полиције предузете са циљем постизања веће сигурности свих учесника у саобраћају.

Истовремено, Пашалић је апеловао на децу и младе да својим одговорним понашањем допринесу стварању окружења које ће омогућити њихово безбедно одрастање.