a

Заштитник грађана Зоран Пашалић оценио је данас, поводом 26. јуна - Међународног дана подршке жртвама тортуре, да је у циљу превенције тортуре и других облика злостављања веома значајно хитно спровођење истрага о свим наводима о могућем злостављању, адекватна подршка жртвама злоставлања и извесност кажњавања извршилаца.

У том контексту, Пашалић изражава забринутост за положај ухапшених Срба на Косову и Метохији који су изложени злостављању и апелује да се без одлагања испитају и санкционишу сви акти злостављања.

"Борба против тортуре није само борба за жртве тортуре, већ и борба за достојанство свих нас, а право на достојанство у Уставу Републике Србије, у одредби заштите људских права, стоји пре права на живот", подсетио је Пашалић.

Заштитник грађана наводи да су на нормативном плану предузети кораци за превенцију тортуре и других облика злостављања и унапређења поступања према лицима лишеним слободе, али да сузбијање неадекватног поступања подразумева и предузимање неопходних корака како би се обезбедила њихова примена.