a

Данас, када обележавамо Међународни дан борбе против дечјег рада морамо бити свесни озбиљности проблема са којим се суочава свет - експлоатацију деце кроз рад. Овај дан пружа нам прилику да препознамо и укажемо на хитност елиминисања дечјег рада и створимо квалитетнију будућност за сву децу, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић.

Пашалић је истакао важност постојања јединствених критеријума и начина регистровања те појаве у нашем друштву и обезбеђивање механизама за спречавање дечјег рада на локалном, регионалном и централном нивоу.

Дечји рад је кршење основних права деце на образовање, здравље, безбедност и развој. Милиони деце широм света суочавају се са присилним радом у опасним и нехуманим условима, лишени могућности за игру, образовање и правилан развој, што је данас  неприхватљиво.

Пашалић је истакао да деца спадају у најосетљивије групе лица која морају добити адекватну заштиту приликом радног ангажовања. Процене засноване на међународним и националним стандардима указују да је у Србији око 82.000 деце узраста од пет до 17 година изложено злоупотреби дечјег рада, и то најчешће у руралним областима, у сектору пољопривреде и домаћинствима у којима носилац домаћинства поседује нижи ниво образовања. Децу у радне активности углавном укључују родитељи, старија браћа или сестре, а једна од кључних последица је занемаривање образовања или рано напуштање школовања.

Држава, организације цивилног друштва, привредни сектор и појединци имају кључну улогу у борби против дечјег рада. Морамо јачати законодавство и политике која штите децу од искоришћавања, оснаживати институције које спроводе закон и унапређивати сарадњу на националном и међународном нивоу, поручио је Зоран Пашалић.