a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас поводом 1. јуна – Међународног дана деце, да се права деце морају поштовати и штити у сваком моменту и на сваком месту, али и да деца треба да буду оснажена да поред својих права буду подједнако свесна и својих обавеза.

"Трагични догађај у основној школи 'Владислав Рибникар', од којег ни као друштво ни као појединци још нисмо почели да се опорављамо, показао је да деца морају бити заштићена од сваке врсте насиља, злостављања и занемаривања. Истовремено, морају бити оснажена да постану свесна и својих обавеза и права која други имају у друштву", рекао је Пашалић.

Пашалић је нагласио да се много више пажње мора посветити превенцији и едукацији деце и да сви морамо бити свесни колико су деца у модерном друштву изложена бројним и различитим утицајима и опасностима, због чега њихова права морају бити заштићена увек и свуда.

 "Међутим, граница дечјих права је тамо где почињу дечије обавезе и обрнуто, стога акценат мора бити стављен на васпитање, односно на улогу родитеља и улогу школе", навео је Пашалић.

Међународни дан деце - 1. јун проглашен је 1925. године у Женеви на првој Светској конференцији о добробити деце, а званично је усвојен у међународној заједници 1950. године и од тада се обележава у многим земљама, укључујући и Републику Србију. Овај дан упућује јавност на обавезе друштва према деци и на све оно са чиме се деца суочавају.