a

Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорио је данас поводом Светског дана слободе медија да су притисци на медије и новинаре и даље присутни и видљиви су на различите начине, од етикетирања и дискредитације до претњи и физичког напада, те позвао медијске раднике да му се обрате уколико сматрају да су им загарантована права повређена.

Пашалић је такође позвао на одговорност на јавној сцени Србије и апеловао на све друштвене актере, а посебно носиоце јавних овлашћења да се уздрже од сваког облика притиска на медије и новинаре. Како је навео, он очекује да ће измене и допуне Закона о јавном реду и миру које је иницирао пре више од годину дана у што скоријем времену бити усвојене.

Веома је важно да се законске измене које сам иницирао ради заштите новинара од оних изречених претњи и притисака у јавном простору, нарочито преко друштвених мрежа, које су се до сада провлачиле испод радара законске одговорности појединаца, убудуће санкционишу, указао је Пашалић.

Заштитник грађана је овом приликом подсетио да је пре три године покренуо заједнички пројекат са десет новинарских удружења, асоцијација и синдиката потписивањем споразума о успостављању Платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре. Циљ евиденције је ефикаснија заштита права медијских радника, међутим до данас новинарска удружења нису доставила ниједан податак о евентуалном нападу или притиску на новинаре, истакао је Зоран Пашалић.