a

Фото: Душко Вукић (Фото савез Србије)
Фото: Душко Вукић (Фото савез Србије)

Заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је вечерас да старије особе у Републици Србији спадају у најугроженију категорију становништва и позвала их да се активно укључе у остваривање свих права која им припадају.

"Старије особе, посебно старије жене на селу, имају отежан приступ здравственим, социјалним и другим услугама у заједници. Често су изложене злостављању и насиљу у економском, социјалном и физичком смислу и због тога их позивам да се активно укључе у остваривање и заштиту својих права када сматрају да су им повређена", рекла је Стојановић на отварању изложбе фотографија "Лепота старења 2".

Стојановић је, на отварању изложбе коју је организовало удружење „Амити - снага пријатељства“ поводом обележавања Међународног дана старијих особа, позвала све старије особе да се обрате Заштитнику грађана ако су изложене било каквој врсти злостављања или ако не могу да пред надлежним органима остваре нека своја права.

Заменица Заштитника грађана је додала да су најчешћи проблеми са којима се старији сусрећу сиромаштво и насиље, као и занемаривање унутар породице, укључујући располагање имовином без њиховог пристанка и отежано остваривање права на помоћ и негу другог лица.