a

Светски дан избеглица је дан који нас опомиње на најтеже људске трагедије, на људе који су остали без дома, без својих најмилијих, без куће и посла, који су присиљени да траже нови привремени или трајни дом негде далеко. Тим људима је неопходна наша помоћ и солидарност. Њима је потребно наше разумевање сваког дана, не само на данашњи, поручио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић.

Пашалић је поводом обележавања 20. јуна - Светског дана избеглица истакао да су избеглицама у Републици Србији обезбеђени сви неопходни услови за привремени живот уз пуно поштовање међународних стандарда, али постоји и висок степен разумевања и солидарности, јер Србија са својим вишедеценијским искуством са избеглицама, уме на прави начин да препозна и разуме избегличке муке и патњу.

Заштитник грађана континуирано прати положај избеглица у Србији, посебно осетљивих и рањивих група. У обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), Заштитник грађана редовно обавља посете местима у којима се налазе мигранти и избеглице, као и органима који поступају према њима. Њима су упућене препоруке за уклањање утврђених недостатака у раду и побољшање положаја избеглица.