a

Тим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) који је предводила заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић обавио је 3. јуна 2022. године ненајављену посету Полицијској управи у Панчеву и посетио седиште полицијске управе и полицијску станицу Ковин. У тиму НПМ, поред запослених из Заштитника грађана била је и представница Покрајинског омбудсмана.

b_300_0_16777215_00_images_20220603Pancevo.jpeg
Фото: Заштитник грађана

Током посете, НПМ је обишао просторије за задржавање како би проверио да ли су исте у складу са прописаним условима, односно важећим стандардима, разговарао са полицијским службеницима о начину остваривања основних права доведених и задржаних лица и извршио увид у предмете о задржавању лица.

Чланови тима су раније тог дана посетили Казнено-поправни завод у Панчеву, где су разговарали са притвореницима о поступању полиције према њима приликом лишења слободе, задржавања и примене полицијских овлашћења. Поред тога, у КПЗ Панчево посебну пажњу су посветили начину обављања првог лекарског прегледа по пријему у завод.

Професионално поступање свих полицијских и заводских службеника током посете НПМ-а представља пример добре праксе у поступању, у складу са законом предвиђеном обавезом сарадње органа са НПМ-ом.