a

b_300_0_16777215_00_images_20220530Obuka.jpegЗаменица заштитника грађана др Наташа Тањевић са сарадницом из Стручне службе Заштитника грађана учествовала је 23. маја 2022. године на обуци здравствених радника о стандардима Савета Европе, током које је запосленима у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, између осталог представила рад и мандат Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) и препоруке НПМ-а у вези са посетама психијатријским установама.

Обуку је организовао Савет Европе у оквиру пројекта „Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица у Србији“, фаза II. Поред заменице заштитника грађана и запослене у Стручној служби Заштитника грађана, предавачи на предметној обуци биле су и консултанткиње СЕ проф. др Ивана Крстић Давинић и др Марта Сјеничић.

Учесници обуке имали су прилику да се упознају са општим стандардима Савета Европе у вези са заштитом права лица смештених у психијатријске установе, усклађености домаћих прописа са стандардима СЕ, препорукама Европског комитета против мучења (ЦПТ) након посете Републици Србији 2021. године, мандатом и методологијом рада Националног механизма за превенцију тортуре Заштитника грађана и најзначајнијим препорукама НПМ-а упућеним посећеним психијатријским установама и Министарству здравља.