a

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић указао је данас, поводом 17. маја - Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије, да ЛГБТИ особе у Републици Србији не могу у потпуности да уживају сва права и да је неопходна измена више закона како би им се обезбедила свеобухватна системска заштита.

У знак подршке ЛГБТИ особама, заменица заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић са сарадницима из тог сектора истакла је заставе припадника ЛГБТ популације на згради Институције Заштитника грађана.

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

„Значајан помак у системској заштити ЛГБТИ особа учињен је прошле године изменама закона о родној равноправности и о забрани дискриминације којима се брани дискриминација на основу полних карактеристика. Ипак, неопходно је изменити још неколико закона како би њихов положај био квалитативно унапређен“, рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је навео и да би изменама Кривичног законика требало кривична дела извршена на основу сексуалне оријентације третирати као дела расизма и нетолеранције, а изменама Закона о бесплатној правној помоћи треба ЛГБТИ особе уврстити у категорију корисника у осетљивом положају.