a

Заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић указала је данас да ова институција има надлежност да иницира измену прописа и позвала старије жене из Ивањице и околних села да обрате Заштитнику грађана уколико сматрају да су њихова права угрожена.

b_300_0_16777215_00_images_20220330Radionica.jpeg
Фото: Заштитник грађана

„Важно је да старије особе, посебно жене на селу, буду оснажене да надлежним органима пријаве насиље сваке врсте, али и да препознају разне облике дискриминације која се врши над њима. Заштитник грађана може да иницира измене актуелних прописа којима би се унапредио положај старијих особа“, рекла је Стојановић на скупу „Превенција насиља над старијим женама у условима пандемије и изазови у приступу услугама социјалне и здравствене заштите“.

Стојановић је скупу који су организовала удружења „Ларис“ и „Снага пријатељства – Amity" поновила да су поред сиромаштва, дискриминације и насиља, главни проблеми са којима се сусрећу жене на селу недостатак посебних услуга и сервиса подршке, као и отежан приступ здравственим установама.

Представница удружења „Снага пријатељства - Amity" Надежда Сатарић је истакла да је веома важно да се старије жене информишу и да разговарају о различитим видовима насиља, занемаривања и злостављања старијих, имајући у виду да су у последњих седам дана у Србији убијене четири жене, од којих су три биле старије од 60 година.

„Насиље и занемаривање потреба старијих особа и њихово економско искоришћавање (у случајевима када неко располаже целом пензијом старије особе, а занемарује њене потребе за храном, лековима, ортопедским помагалима треба да се пријави“, рекла је Сатарић и додала да би старије особе након две године пандемије требало да се ослободе страха и да настоје да се врате свом животу и редовним активностима.

Учеснице скупа су навеле да је за време пандемије приступ здравственим услугама био отежан за старије пацијенте који нису имали ковид, да у предграђу Ивањице и у околним селима хитна помоћ не функционише и да апотеке у селима већ шест месеци не раде. Сви учесници трибине сматрају да је највећи проблем у приградским насељима Ивањице и у околним планинским селима локални превоз и веома лоши, неприступачни путеви.

Трибина је одржана у оквиру пројекта „Промоција недискриминације и заштите од насиља над старијим женама у условима пандемије“, подржаног од стране Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у оквиру програма „Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији за 2021. годину“, који се финансира из буџета Републике Србије.