a

Мобилне екипе Заштитникa грађана пратиће на терену остваривање политичких права грађана Републике Србије у недељу 3. априла 2022. године, док ће службе ове независне државне институције за заштиту људских права радити од 7 сати ујутру када се отварају бирачка места па до касно у ноћ.

„Позивам све грађане Републике Србије, посебно особе са инвалидитетом и старије, да нам се обрате телефонским путем или директно уколико у недељу, приликом остваривања својих политичких права на биралиштима, буду имали икаквих проблема како бисмо били у могућности да отклонимо препреке“, рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је указао да пракса институције показује да и раније особе са инвалидитетом и старија популација нису у потпуности могли да користе своје бирачко право јер им је отежан приступ одређеним гласачким местима, чиме се крше њихова политичка права.

„Грађанска и политичка права чине главни део Универзалне декларације о људским правима Уједињених нација, а гарантована су законима и Уставом Републике Србије. Институција Заштитника грађана ће у недељу, у оквиру својих надлежности, радити на обезбеђивању пуног и једнаког уживања свих људских права свим грађанима Републике Србије“, рекао је Пашалић.