a

b_300_0_16777215_00_images_2020_Zoran_Paali_foto.jpegЗаштитник грађана Републике Србије Зоран Пашалић позвао је омбудсмане Руске Федерације и Украјине на састанак у Београду или на сусрет путем он-лајн платформи ради договора о начинима заштите свих људских права грађана на истоку Европе, пре свих права на живот.

„Овај разговор пре свега би се односно на заштиту права најугроженијих друштвених група, а првенствено на заштиту права деце. Позив колегама из Руске Федерације и Украјине упутио сам на основу одличне сарадње коју наше институције имају већ годинама и очекујем да ми одговоре у наредних пет дана“, рекао је Пашалић.

„Најискреније жалимо због свега што се догађа на истоку Европе. Ми имамо морално право и обавезу да у оваквим ситуацијама помогнемо онима које сматрамо пријатељским и братским народима јер смо 90-их година 20. века током распада бивше Југославије, као и током НАТО бомбардовања 1999. године имали слично искуство“, навео је Пашалић.

Заштитник грађана је навео да је Република Србија након распада СФРЈ примила неколико стотина хиљада избеглица из земаља бивше Југославије, а после НАТО бомбардовања 1999. године више од 200.000 интерно расељених и прогнаних грађана са Косова и Метохије.

Свесни околности у којима се налази сви грађани на истоку Европе, због сличних догађаја из наше не тако далеке прошлости дубоко саосећамо са патњом братских народа због чега сам и упутио позив колегама из Руске Федерације и Украјине, рекао је Пашалић.