a

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Заменица заштитника грађана Јелена Стојановић изјавила је данас, након потписивања споразума о наставку сарадње на искорењивању апатридије у Србији, да очекује да питање грађана Републике Србије који немају лична документа у што скоријем року буде у потпуности решено.

„За ромску заједницу је веома важно да питање остваривања права на лична документа увек буде у фокусу надлежних органа. Очекујем да ће спровођењем овог трећег Споразума о разумевању у потпуности бити решено питање правно невидљивих лица”, рекла је Стојановић.

Стојановић је данас са шефицом Представништва Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) Франческом Бонели и министарком државне управе и локалне самоуправе Маријом Обрадовић потписала трећи по реду Споразум о разумевању о наставку сарадње на искорењивању апатридије у Србији.

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

Заменица заштитника грађана је још навела да је институција омбудсмана посебну пажњу посвећује заштити права припадника ромске националне мањине, те је претходних година Заштитник грађана обишао више десетина ромских насеља у циљу упознавања са проблемима са којима се сусрећу и пружања конкретне помоћи.

Шефица Представништва УНХЦР у Србији Франческа Бонели изјавила је да је та организација покренула глобалну кампању #ЈаПрипадам (#IBelong) у циљу искорењивања апатридије у свету и да је потребно заједничким напорима решити преостале проблеме лица у ризику од апатридије која живе у неформалним насељима а која још увек немају сва лична документа.

„Према проценама, број лица која се суочавају са ризиком од апатридије у Србији смањен је са приближно 30.000 у 2010. години на око 2.000 у 2022. Години. Због тога смо уверени да ће Република Србија бити једна од земаља која ће искоренити апатридију и испунити циљеве кампање УНХЦР-а #ЈаПрипадам у наредних 1.000 дана“, додала је Бонели.

Фото: Заштитник грађана
Фото: Заштитник грађана

„Институције у Србији су унапредиле правни оквир којим су створени механизми за несметан упис у матичну књигу рођених, посебно деце чији родитељи немају лична документа, чиме је обезбеђена правна сигурност и за ту децу, али и за систем у целини. У сарадњи са Заштитником грађана и УНХЦР-ом посебан акценат је стављен на решавање проблема једне од најосетљивијих група становништва код нас, а то је ромска популација и унапређење и других права из личног статуса“, рекла је ресорна министарка Марија Обрадовић.

Обрадовић је додала да истраживање УНХЦР-а о раширености апатридије међу Ромима, Ашкалијама и Египћанима који живе у неформалним насељима у Србији показују да се случајеви да неко није уписан у матичну књигу рођених сада јављају као изузетак и да ће овај споразум омогућити да се у Србији потпуности искорени апатридија до краја 2024. године.

Споразумом је предвиђено да потписници уложе заједничке напоре на решавању преосталих случајева у којима припадници ромске националне мањине, али и остала лица која се са овим проблемима сусрећу, нису остварили право на упис у матичну књигу рођених као и друга права из личног статус, са посебним фокусом на упис њихове новорођене деце у ову службену евиденцију.