a

Дан људских права сви обележавамо и на тај дан сви гласно говоримо о угроженим основним људским правима и рањивим друштвеним групама, а да ли довољно чинимо као друштво осталим данима? Заштитник грађана апелује да са истом посвећеношћу говоримо и обезбедимо та права свим грађанима сваког дана у години. Људска права су неприкосновена, неотуђива и недељива, првенствено право на живот, на здравље и на слободу, а остваривање права на образовање, здравствену и социјалну заштиту, запослење, здраву животну околину и остала права која нам држава гарантује, чине потпуним живот грађана, поручио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 10. децембра, Међународног дана људских права. Он је додао да се грађани институцији највише жале на повреду њихових имовинских, економских и социјалних права, а и даље смо сведоци присуства насиља и нетолеранције, на које наше друштво још увек није нашло одговор.

Међународни дан људских права Заштитник грађана обележио је низом активности.

b_300_0_16777215_00_images_20211210Panel1.jpegОрганизовао је традиционални састанак са Панелом младих саветника Заштитника грађана, који су у оквиру радионица учили и разговарали о основним људским и дечјим правима. Младе панелисте је поздравио заштитник грађана Зоран Пашалић поруком да заштита људских права почиње заштитом дечјих права, и да је глас деце у заштити њихових права исто толико важан као и глас институција.

Представници Одељења за хитно поступање Стручне службе Заштитника грађана посетили су данас Удружење родитеља деце са сметњама у развоју општине Врњачка бања. Ово удружење, које је основано 2006. године, од 2015. године поседује лиценцу за пружање услуге дневног боравка и једина је лиценцирана установа тог типа на територији општине Врњачка бања. Заштитник грађана је ове године поступао по притужби тог удружења којем је, због неизлазака надлежних органа управе на терен у циљу провере квалитета услуга, претило губитак лиценце.

b_300_0_16777215_00_images_20211210prostorije1.jpegТим Националног механизма за превенцију тортуре посетио је Аеродром „Никола Тесла“ Београд, како би обишао новоизграђене просторије за смештај странаца којима је одбијен улазак у земљу. Просторије које се тренутно користе су неадекватне и НПМ је годинама указивао и препоручивао да се обезбеде просторије које ће испуњавати важеће стандарде, као и да се странцима омогући боравак на свежем ваздуху. Нови објекат ће испунити тражене стандарде, за шта НПМ посебну похвалу упућује Аеродрому „Никола Тесла“ Београд и Министарству унутрашњих послова.

Заменица заштитника грађана и руководилац Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) др Наташа Тањевић учествовала је на јавној расправи o Нацрту закона о изменама и допунама Закона о заштити лица са менталним сметњама, која је због епидемиолошке ситуације одржана онлајн. Она је похвалила поједина решења којима се унапређује заштита права особа са менталним сметњама, попут брисања могућности да особа са менталним сметњама буде „добровољно“ хоспитализована на основу сагласности члана уже породице, прописивања прекршајне одговорности за дискриминаторно поступање здравствене установе у коју је упућено лице са менталним сметњама ради пружања других видова здравствене заштите, уколико одбија пријем таквог пацијента, односно не пружи му здравствену заштиту под једнаким условима као и другим пацијентима, брисања мере изолације лица са менталним сметњама, а на коју потребу је и Заштитник грађана указивао, имајући у виду ставове међународних уговорних тела - Комитета Уједињених нација против тортуре и Специјалног известиоца за тортуру и слично.