a

Институција Заштитника грађана са великом пажњом прати актуелне уставне промене које се односе на рад судова како због и даље великог броја грађана који нам се обраћају притужбама незадовољни радом судова, тако и због бројних обраћања судија који у оквиру судског система не могу да пронађу заштиту за проблеме које имају, изјавио је Заштитник грађана Зоран Пашалић.

„Годинама уназад указујем на потребу контроле судске управе јер су, поред великог броја грађана који нам се обраћају незадовољни радом судова, почеле да нам се обраћају и судије које веома добро знају да због уставно-правних и законских ограничења ово није институција којој треба да се обрате. Ипак, чињеница да се обраћају Заштитнику грађана значи да унутар судског система не могу да нађу решење“, рекао је Пашалић.

„Многи омбудсмани у развијеним европских демократијама имају надлежност контроле рада судске управе. И Венецијанским принципима из 2019. године указује се на надлежност омбудсмана у области правосуђа, на обезбеђивање ефикасности поступка и административног функционисања тог система“, рекао је Пашалић.

И уставни амандмани који се разматрају у Народној скупштини Републике Србије препознају улогу Заштитника грађана при избору чланова Високог савета судства, Високог савета тужилаца и Врховног јавног тужиоца, навео је Пашалић.

Упркос томе, Заштитник грађана ни по Уставу, ни по старом а ни по новом Закону о Заштитнику грађана нема надлежност контроле рада судске управе, а потребу за тим потврђује велики број притужби грађана и обраћања судија који траже заштиту иако веома добро знају које су надлежности ове институције, рекао је Пашалић.

„До сада, осим критика, готово да није било предлога за озбиљну реформу правосуђа како би оно функционисало по мери грађана. Неопходно је наћи начин за ефикасну контролу рада судске управе чиме би се смањило незадовољство грађана радом судова, с једне стране, и спречило незадовољство судија по питању њихових дужности, с друге стране. Чекам моменат кад нам се буде дало више надлежности да их јавном представим грађанима“, рекао је Пашалић.