a

Толерантно друштво је једно од основних начела сваке демократије, а изградња таквог друштва је дуготрајна и захтева искрено залагање свих нас. Разумевање и прихватање других и другачијих посебно је изражено и значајно у плуралистичком друштву као што је Србија, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић, поводом Међународног дана толеранције. Толеранција је међусобно разумевање и поштовање, али и морална обавеза да подигнемо глас у одбрану оних чија су универзална људска права и слобода повређена или угрожена, додао је Пашалић.

Он је уз позив грађанима, као и институцијама на безрезервну толеранцију према другима скренуо пажњу да ксенофобија, хомофобија, расизам и говор мржње, на жалост, још увек се толеришу у нашем друштву и за то се увек налази оправдање. Грађани се осим дискриминације из радног односа, највише жале на дискриминацију по основу пола, инвалидитета, сексуалне орјентације, а и даље доминира породично и вршњачко насиље, напади на политичке противнике, на новинаре. У Србији још увек недостаје више толеранције и емпатије према другима, указао је заштитник грађана.

Он је додао да се у пракси показало да постоји добар законски оквир за забрану дискриминације, али се не спроводи увек доследно, нити у потпуности. Обавеза је државе да одлучно спроводи законе, и она је та која је има највећу одговорност у борби против дискриминације, нагласио је Зоран Пашалић.