a

b_300_0_16777215_00_images_2021_Bosilegrad_foto_111_2021_.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да у Републици Србији до сада није било већих неправилности у остваривању права бугарске националне мањине на службену употребу језика и писма, нити на упис личног имена на бугарском језику.

„Претходних година Заштитнику грађана су се обраћали припадници готово свих националних мањина који имају језик уведен у службену употребу, осим припадника бугарске националне мањине и то је био сигнал да проверимо да ли се ова права остварују у складу са законом“, рекао је Пашалић у Босилеграду на представљању Посебног извештаја Заштитника грађана o службеној употреби бугарског језика и писма.

Пашалић је навео да су прикупљени подаци са терена, проверена пракса надлежних општинских служби и обављени разговори са представницима Националног савета бугарске националне мањине и запосленима у општинама како би се предупредили могући проблеми у овој области.

„Истраживање не указује на веће неправилности у вези са остваривањем права на службену употребу бугарског језика и писма, као ни кадa је у питању упис личног имена на бугарском језику и писму. Заштитник грађана ће наставити прати са посебном пажњом остваривање права припадника националних мањина“, навео је Пашалић током представљања извештаја који је припремљен уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Право на службену употребу језика и писма је једно од најважнијих права за припаднике националних мањина и гарантовано је међународним и националним правним актима, подсетио је Пашалић.