a

Трговина људима је један од најтежих најдрастичнији облика кршења основних људских права жртава, а најчешће жртве, првенствено сексуалне и радне експлоатације, су жене и деца. Због тога је веома важно да се за борбу против трговине људима не залажемо само на овај дан, већ сваког дана у години, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 18. октобра, Европског дана борбе против трговине људима.

Пашалић је нагласио да се од 2003. године бави заштитом жртава трговине људима и детаљно је упознат са тим проблемом. Трговина људима је глобалан проблем и један од најперфиднијих облика криминала на свету који утиче на живот милиона људи широм света и одузима им њихово достојанство. На сваких пет минута у свету једна особа постане жртва трговине људима. Заштитник грађана је истакао да искуства говоре да су људи склони да размишљају на начин да се „то може десити неком другом и негде другде“, а не у нашем најближем окружењу и нашим најблискијима. Он је навео да је пандемија коронавируса створила околности у којима се трговина људима развија брже него раније, а најугроженије групе су сезонски радници и мигранти.

Пашалић је додао да Заштитник грађана као независни државни орган има искуства у вођењу поступака контроле законитости и правилности рада надлежних органа у случајевима када дође до сазнања да је у питању трговина људима, како по притужбама грађана тако и по сопственој иницијативи, те је иницирао да се у новом Закону о Заштитнику грађана уврсти одредба по којој ће заштитник грађана обављати послове независног националног известиоца у области трговине људима.