a

Заштитник грађана Зоран Пашалић апеловао је данас на грађане Републике Србије да покажу солидарност у борби против ковид-19 тако што ће се придржавати прописаних мера и што ће се вакцинисати и апеловао на надлежне органе који прописују и спроводе мере заштите да одложе на одређени период све врсте масовних окупљања.

„Због великог броја оболелих ситуација у нашем здравственом систему је веома тешка и зато апелујем на солидарност грађана у борби против пандемије. У овој ситуацији се не поставља само питање оболелих од ковид-19 већ свих болесних у Републици Србији којима се, из објективних разлога, ограничавају људска права и који не могу да се лече“, изјавио је Пашалић.

Пашалић је рекао и да никада није био за примену строгих мера које би ограничавале људска права, али да је видно да се многи грађани не придржавају мера заштите и не верују да је ковид-19 смртоносан.

„Цитираћу уваженог колегу омбудсмана Црне Горе да многи грађани не верују у ковид-19 све док не виде ковчег у свом дворишту. И зато још једном апелујем на грађане да се придржавају мера заштите, да се не опуштају јер је сваки нови сој другачији од претходног и посебно их молим да се вакцинишу како би, у случају да се заразе вирусом, прошли са што блажим последицама“, навео је Пашалић.

Заштитник грађана је упутио и критику надлежним органима који прописују и спроводе мере заштите због тога што су у овако тешкој ситуацији омогућена масовна окупљања грађана.

„Такође, тражићу одговорности и инспекцијских служби јер је Заштитник грађана добио многе притужбе грађана да се прописане мере заштите не поштују и да се примена ових мера строго контролише“, рекао је Пашалић.