a

Заштитник грађана Зоран Пашалић честитао је свим новинарима и медијским радницима 3. мај – Међународни дан слободе медија и поново нагласио да је међусобна солидарност главни услов за побољшање њиховог положаја и смањење свих врста притисака и напада на представнике ове професије.

„Колегијалност и подршка, тачније међусобна солидарност новинара, главни су услови за побољшање положаја новинара у нашој земљи. Притисци и напади на новинаре забележени су и прошле године а њихова евиденција, као и ранијих година, и даље није јединствена“, рекао је Пашалић.

Пашалић је навео да је пре годину дана, у мају 2020, са седам медијских удружења и асоцијација и три новинарска синдиката потписао Споразум о успостављању платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре и остале медијске актере, да је завршена техничка израда те платформе и да је у току уношење доступних података у базу.

„Циљ је успостављање јединствене базе података о нападима на новинаре, као и ефикаснијег механизма заштите безбедности новинара. Сви подаци о нападима и притисцима на новинаре скупљени на једно место допринеће делотворнијем поступању надлежних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара“, навео је Заштитник грађана.

Истовремено, прикупљене информације омогућиће и ефикаснију реакцију Заштитника грађана на поступање надлежних органа по пријављеним случајевима кршења слободе медија и слободе изражавања, рекао је Пашалић.