a

Заштитник грађана утврдио је током надзора над радом Центра за азил у Боговађи да обезбеђење у овом центру није довољно за одржавање безбедности приликом већих нереда какви су били 17.12.2020. године, као и да је већина миграната који су учествовали у нередима насталим након што су натерали радницу Комесаријата за избеглице и миграције да пољуби простирку за извођење њиховог верског обреда, пребачена у прихватни центар у Прешеву.

Представници Одељења за хитно поступање Заштитника грађана су током надзора 28.12.2020. године утврдили да су простор и објекти које користи Центар за азил у Боговађи у власништву Црвеног крста Србије, организације која је ангажовала приватно предузеће „Декаполит“ за обезбеђење објеката у овом центру.

Према речима Марије Керекеш Ристић, једне од в.д. управница Центра, обезбеђење које је ангажовао Црвени крст Србије није довољно за безбедност приликом већих нереда као што су били 17.12.2020. године јер се ту налазе један припадник обезбеђења током дана и двојица током ноћи.

Милена Рибаћ, такође једна од в.д. управница које руководе центром на недељном нивоу, појаснила је да је до инцидента дошло 17.12.2020. године када је радница, док је са припадником обезбеђења скупљала прљаву ћебад и делила чисту, случајно згазила на простирку за молитву. Неколико миграната су се побунили због тога, али су се брзо смирили и наставили да се моле. Међутим, двадесет минута касније, група од педесетак миграната почела је да виче у холу.

Пошто су се осећали угрожено, радници су изашли из објекта и кренули ка згради коју користе запослени Комесаријата, али су мигранти кренули за њима, опколили их и почели да их гађају разним предметима, а затим су почели да лупају прозоре на управној згради. Запослени су одмах позвали полицију, али је најпре дошла само једна патрола са двоје полицијских службеника, а знатно касније више патрола, пренели су представници Центра за азил у Боговађи.

Мигранти су тражили да радница напусти Центар и да се извини, што је она и урадила, а онда су тражили да пољуби њихову простирку за молитву, што је такође учинила, али до смирења ситуације није дошло већ су мигранти тражили извињење од радника обезбеђења, при чему су претили да ће ући унутра са моткама и све их побити ако не добију извињење, утврдио је Заштитник грађана.

Радник обезбеђења се извинио мигрантима на енглеском језику, али је одбио да пољуби простирку. Када је стигао већи број полицајаца који су направили обруч око Центра мигранти су почели да се моле испред управне зграде а затим се повукли у објекат у који су смештени и тамо почели да лупају ствари.

Око 17 часова тога дана стигла су два аутобуса Комесаријата из Шида, а запослени су тада издвојили најмлађе мигранте и оне за које су знали да нису учествовали у нередима. Остале, којих је било 79, послали су у Центар у Прешеву, па је сада у Центру за азил у Боговађи смештено 95 малолетних миграната.

Заштитник грађана је 24.12.2020. године по сопственој иницијативи, након сазнања из медија да је група миграната у том центру натерала запослену да пољуби простирку за извођење њиховог верског обреда, покренуо поступак контроле рада Комесаријата за избеглице и миграције ради утврђивања свих околности у вези са овим случајем и степена безбедности у том центру.