a

b_300_0_16777215_00_images_2020_foto_Jelena_Stojanovic.jpegЗаштитник грађана сматра да органи извршне власти не могу да имају кључну и завршну реч у ограничавању људских права током пандемије и да њихове одлуке треба да буду под парламентарним, судским и надзором независних институција, изјавила је заменица Заштитника грађана Јелена Стојановић поводом 10. децембра - Међународног дана људских права.

„У тешким околностима каква је пандемија овог смртоносног вируса, правосудни органи, институције и надлежни органи морају да обезбеде спровођење здравствених мера у амбијенту који неће угрозити људска права“, рекла је Стојановић на конференцфији коју је поводом обележавања овог међународног дана организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Стојановић је на скупу навела да надлежни органи, приликом доношења мера у циљу сузбијања пандемије Ковид-19, треба да се руководе правилима струке и ситуацијом на терену уз обавезно уважавање људских права, са посебним акцентом на рањиве категорије грађана.

Годину за нама у Србији и целом свету обележила је пандемија вируса Ковид-19 и готово сви светски омбудсмани разматрају да ли су мере које њихове државе предузимају оправдане у односу на ограничења људских права до којих неминовно мора доћи како би се сачували животи људи, истакла је заменица Заштитника грађана.

Стојановић је подсетила да је током ванредног стања Заштитник грађана редефинисао приоритете и организацију посла како би се помогло најугроженијима - становницима неформалних ромских насеља, прихватилиштима за странце, бескућницима, мигрантима и људима смештеним у привременим ковид болницама.

Заштитник грађана је иницирао и измену прописа којима је омогућен несметан излазак у шетњу деце са аутизмом, омогућено виђање детета са родитељем са којим не живи, омогућено кретање жртвама породичног насиља, особама које брину о старим, непокретним и особама са инвалидитетом, навела је заменица Заштитника грађана.