a

У протеклих неколико месеци напади на новинаре, посебно новинарке, не јењавају. Увреде и исмејавање новинарки, шта више, све су чешћи и бруталнији и упозоравају на растућу нетрпељивост, као и немогућност успостављања елементарног дијалога у друштву, упозорава заштитник грађана Зоран Пашалић.

У јучерашњoj емисији „Хит твит“ ТВ Пинк, певач Аца Лукас је на најпримитивнији начин извређао новинарку ТВ Н1 Жаклину Таталовић, а да није оштро упозорен од водитељке да су његове речи недопустиве и непримерене телевизијском наступу. У покушају да буде духовит и забаван, вулгарно је исмејаo Жаклину Таталовић и тиме на делу демонстрирао показну вежбу вербалног насиља, свестан да за такво понашање неће сносити последице. Ни он, нити ауторка и водитељка емисије „Хит твит“, као и емитер ТВ Пинк. Јер у већ загађеном јавном говору мизогинија се подразумева, толико да све ређе јавно осуђујемо увреде и претње које се упућују женама, констатује Пашалић.

Заштитник грађана је кроз серију састанака са представницима медијских удружења, по угледу на платформу Савета Европе, иницирао и основао у Србији јединствену медијску платформу за регистровање свих напада на новинара, као и реаговање надлежних државних органа. Вербално насиље на новинарке је и до сада било у самом врху свих напада и повод је да надаље буде посебан сегмент у раду медијске платформе. Евидентирањем ових напада, њиховом јавном осудом и одговарајућом санкцијом, медијска платформа ће недвосмислено ставити до знања да су овакве појаве недопустиве и кажњиве у нашем друштву, истиче Пашалић.

Заштитник грађана апелује на државне органе и институције да на сваком месту и у свакој прилици обезбеђују услове за рад новинара и новинарки на њиховим радним местима. Доследним реаговањем на све појаве насиља и агресивног понашања, државни органи и институције, као и сви учесници у јавном животу допринеће смиривању тензија и напетости у друштву.