a

b_300_0_16777215_00_images_vracevi.jpegТим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), предвођен заменицом заштитника грађана, др Наташом Тањевић, реализујући планиране посете свим установама у којима се у Републици Србији на лечењу налазе форензички пацијенти, посетио је 15. и 16. октобра Специјалну болницу за психијатријске болести „Свети Врачеви“ у Новом Кнежевцу. Посета је спроведена ради праћења поступања према лицима на извршењу мера безбедности и заштитних мера медицинског карактера изречених у кривичном или прекршајном поступку. 

У саставу тима су се, поред запослених из Заштитника грађана, налазили и Анико Ширкова, заменица Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана, као и представницa Хелсиншког одбора за људска права у Србији и лекар специјалиста психијатрије.

Поред материјалних услова смештаја и лечења форензичких пацијената у Специјалној болници, тим је приликом посете посебну пажњу посветио мерама заштите права ових пацијената, условима, начину и стандардима примене физичког спутавања, спровођењу психо-социјалне рехабилитације, као и поступању Специјалне болнице у случајевима у којима се стекну медицински разлози за преиначење мере обавезног лечења и чувања у здравственој установи у меру безбедности обавезног лечења на слободи.

Током посете, у складу са утврђеном методологијом, тим је поред обиласка форензичких одељења, обавио разговоре са управом и запосленима и извршио увид у релевантну документацију у вези са поступањем према форензичким пацијентима током извршења изречених мера безбедности.

Налази из ове посете биће објављени у оквиру посебног тематског извештаја, по окончању свих планираних посета.