a

b_300_0_16777215_00_images_20201008Konferencija1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић истакао је данас да насиље у породици није проблем одређене породице већ целог друштва и заложио се да се жртвама породичног насиља, које чине најчешће жене и деца, омогући хитан преглед код лекара судске медицине како би се утврдили докази о том чину и успоставила узрочно-последична веза између радње и последице насиља.

„Ми тражимо да се омогући жртвама насиља у породици да се оно што се десило евидентира одмах и на прави начин пре него што дође до суда, да се не би десило, што се дешава у великом броју случајева, да жртва промени свој исказ у самом судском поступку“, рекао је Пашалић на представљању „Посебног извештаја Заштитника грађана о раду група за координацију и сарадњу на подручју Града Београда“ у Палати Србија, који је уживо пратило близу 30 представника тужилаштава, судова, центара за социјални рад, прекршајних судова, других државних органа и невладиних организација, док је око 70 учесника презентацију посебног извештаја пратило путем Zoom апликације.

Пашалић је истакао да би прегледи жртава породичног насиља требало да се обављају на Институту за судску медицину у Београду, али и у другим већим центрима у Србији, како би се чак и у случају да жртва касније промени свој исказ и негира да је доживела насиље, обезбедило да починилац насиља буде адекватно кажњен.

Сада имамо ситуацију да жртва породичног насиља одлази у Ургентни центар где се констатују повреде али нема утврђивања узрочно-последичне везе насиља чиме се оставља простор да починилац насиља не буде кажњен за своје поступке, додао је Пашалић.

Заштитник грађана је навео да би овакви прегледи били јефтини и нагласио да ће од локалних самоуправа, судова, тужилаштава и полиције тражити подршку за овај пројекат а од професора судске медицине да организују обуке за поступање у случајевима породичног насиља.

Амбасадор Краљевине Холандије Жил Бешор Пух изјавио је да је породично насиље и даље постоји не само у Србији већ у свим земљама, укључујући Холандију, и изразио задовољство што холандска амбасада може да подржи овакве иницијативе у нашој земљи.

Чланица УН Комитета за елиминацију дискриминације жена (CEDAW) Геновева Тисева истакла је у укључењу путем Zoom апликације да је веома значајно да се у време пандемије обрати посебна пажња на насиље према женама, као и да тај Комитет не жели да се и даље толерише некажњавање извршилаца насиља.

Она је скренула пажњу и на случај који се на основу представке организације цивилног друштва води пред Комитетом CEDAW против Молдавије због насиља у породици према жени са инвалидитетом, које се због непредузимања мера од стране надлежних органа завршило са трагичним последицама. Комитет, осим праћења примене УН Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена у државама чланицама Конвенције и упућивања државама закључних коментара и препорука, припрема Водич за примену Општег коментара Комитета број 35 o родно заснованом насиљу према женама.

b_300_0_16777215_00_images_20201008Konferencija3.jpegЗаменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је да је за успех у спречавању породичног насиља, поред доброг нормативног оквира који имамо, потребна континуирана едукација запослених који поступају у случајевима насиља у породици и обезбеђен довољан број стручног кадра у центрима за социјални рад на шта је Заштитник грађана често указивао и тражио од Министарства за рад да то обезбеди.

Стојановић је током представљања извештаја навела да је потребно радити и на унапређењу знања свих грађана да препознају насиље и да реагују онда када га уоче, истичући да иако се извештај односи на случајеве на територији Београда, ми морамо допрети до сваког грађанина Србије у сваком делу Србије.

У наставку презентације извештаја Стојановић и представнице Аутономног женског центра Вања Мацановић и Тања Игњатовић су представиле прикупљене податке, закључке и препоруке.

Посебни извештај је полазна основа за пројекат „Ефикасне политике и јединствена пракса у подршци и заштити преживелих жртава насиља у породици“, који спроводи Аутономни женски центар, у сарадњи са Заштитником грађана и Форумом судија Србије, а уз финансијску подршку Амбасаде Краљевине Холандије. Извештај су израдили Заштитник грађана и невладина организација Аутономни женски центар, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.