a

b_300_0_16777215_00_images_20200925Metropol.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да ће новим законом о Заштитнику грађана, који су израдили стручњаци ове институције, област заштите права детета бити знатно унапређена jaчањем самосталности и независности заменика Заштитника грађана за права детета унутар саме институције и оснаживањем његових капацитета.

Ми сада немамо право да директно контролишемо рад судске управе али то можемо да радимо путем контроле рада Министарства правде што смо и урадили пре пар дана када су у медијима објављени детаљи пресуде за сексуално злостављање детета, рекао је Пашалић на конференцији "Права посебно осетљивих група деце у правосудном систему Србије".

Пашалић је апеловао на правосудне органе и медије да не износе у јавност детаље судских пресуда које се тичу повреде права детета јер то децу вишеструко тразуматизује за цео живот. „У контактима које смо имали са децом која су проживела трауматична искуства сазнали смо да су она секундарно трауматизована у правосудним поступцима, а онда додатно у медијима“, нагласио је Заштитник грађана.

b_300_0_16777215_00_images_20200925Metropol1.jpegЗаменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је у панел дискусији да се ова институција већ 13 година успешно бави заштитом права детета и то тако што исправља пропусте и недостатке које су начинили надлежни државни органи.

Коментаришући најаву министра за рад Зорана Ђорђевића да ће републичком парламенту доставити на усвајање Нацрт закона о заштити права детета и заштитнику права детета, Стојановић је рекла да већ постоји институција која се бави тим послом – Заштитник грађана.

Она је навела да оснивање нове институције, што подразумева додатне трошкове за опрему, плате нових државних службеника и отпочињање праксе од почетка, представља непотребан буџетски трошак, а да тај нови заштитник права детета не би имао ни нове надлежности ни овлашћења у односу на она која већ постоје у институцији Омбудсмана.

Стојановић сматра да се поставља и питање кредибилитета тог заштитника права детета с обзиром да Министарство за рад има највише пропуста у раду по питању заштите права детета због којих је морао да реагује Заштитник грађана. Осам година нису формирали социјално-здравствене установе, нису обезбедили услове за рад Центара за породични смештај, нити су повећали број запослених иако се број предмета у центрима за социјални рад стално повећава, рекла је она.

Стојановић је подсетила и да су центри за социјални рад, који су под ингеренцијом Министарства за рад, обустављањем активности током ванредног стања проглашеног због пандемије Ковид 19, утицали на погоршање стања у области заштите права детета због чега је морао да реагује Заштитник грађана.