a

Заштитник грађана организовао је хитан састанак са надлежним органима у циљу решавања питања дневног боравка деце и омладине са аутизмом који су у тај простор долазили до увођења ванредног стања у Србији, у марту ове године.

b_300_0_16777215_00_images_20200824_Deca.jpegОво је само једна од активности Заштитника грађана на заштити и промоцији права детета о којима на онлајн састанку на тему „Размена најбољих пракси и инструмената за заштиту деце и адолесцената у кризама – са фокусом на мере забране кретања и штетне последице у вези са њима у Јадранско-јонској регији“ говорила заменица Заштиника грађана за права детета Јелена Стојановић.

Састанак је 24. августа 2020. организовао регион Марће, у сарадњи са Сталним секретаријатом Јадранско-јонске иницијативе и омбудсманом тог региона, у оквиру иницијатива за прославу 20. година повеље из Анконе и Јадранске и јонске иницијативе.

Учесници састанка, омбудсмани за права малолетних лица држава Јадранско-јонске регије (Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Грчка, Италија, Северна Македонија, Црна Гора, Сан Марино, Србија, Словенија) и италијанско тело за децу, сагласили су се да се све државе ове регије сусрећу али и да их тек очекују слични изазови у време пандемије ковида 19 по питању заштите дечјих права.

На састанку су размотрени и проблеми везани за почетак школске године и организацију наставе, као и проблеми са којима се суочавају деца са аутизмом и њихове породице.