a

b_300_0_16777215_00_images_20200709_NPM.jpegЗаштитник грађана утврдио је директним увидом на терену током јавног окупљања грађана у центру Београда 8. јула 2020. године да полиција није користила прекомерну силу према учесницима тог окупљања, осим у појединачним случајевима због којих је Заштитник грађана покренуо поступке контроле законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова Србије.

Због утврђивања потпуне истине и обавештавања јавности о чињеницама, Заштитник грађана истиче да је за појединачне случајеве употребе прекомерне силе покренут поступак контроле и да није било системске репресије полицијских службеника.

Према информацијама које су сакупила три тима Заштитника грађана приликом надзора на више локација у центру Београда, полицијски службеници нису прекорачили овлашћења и реаговали су тек након што су их одређене групе грађана засуле каменим коцкама, стакленим флашама и сузавцем.

Представници тих тимова били су очевици прекорачења овлашћења полицијских службеника у неколико случајева које ће Заштитник грађана испитати, али и сведоци да су припадници полиције били тучени и нападани и да су реаговали уздржано на нападе до крајњих граница. У једном од напада каменицама и стакленим флашама на полицијске службенике лакше је повређена и чланица тима Заштитника грађана.

Такође, један од тимова Заштитника грађана сведочио је ситуацији да је код неколицине приведених учесника приликом контроле у џеповима пронађен сузавац.

b_300_0_16777215_00_images_20200709_NPM1.jpegЗаштитник грађана није добио притужбе грађана на неадекватно поступање полиције током синоћњег јавног окупљања у Београду, а присуство наших тимова је у неким ситуацијама превентивно утицало на поступање полиције приликом интервенције па су тако полицајци приликом увођења у марицу сваком од осам приведених особа објаснили процедуру и за које кривично дело се терете.

Заштитник грађана позива надлежне органе на суздржаност и поштовање права на психички и физички интегритет свих учесника јавних окупљања али посебно апелује на грађане да се суздрже од напада на службена лица и од уништавања државне имовине. Тимови Заштитника грађана наставиће да прате дешавања током сличних догађаја.