a

Србија дочекује Светски дан избеглица као земља која се и даље суочава се проблемима људи који су током сукоба на простору бивше Југославије морали да напусте дом, али и са приливом миграната са Блиског истока и Африке, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић. Грађани Србије нису окренули леђа онима којима је потребна помоћ, јер су сами делили избегличку судбину. Стога само солидарност и разумевање за избеглице и мигранте и проблеме са којима се суочавају, али и одговорне институције са развијеним механизмима посебне заштите њихових права могу бити стожер за стварање толерантног амбијента у коме се препознају и штите најрањивији, истакао је Пашалић.

Према последњим подацима укупно 4.796 миграната је смештено у оквиру капацитета Комесаријата за избеглице и миграције, у прихватним центрима и центрима за азил, које су представници Заштитника грађана и Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) контролисали и у време ванредног стања. У овом периоду тим НПМ-а је интензивирао свој рад како би се проверило на који начин се на овим местима спроводе мере у борби против ширења коронавируса и како се у овим околностима обезбеђује остваривање основних права миграната. У више наврата су посећени прихватни центри у Обреновцу и Адашевцима, Центар за азил у Крњачи, а такође и Прихватилиште за странце у Падинској скели након којих су уследиле и препоруке надлежнима за уклањање недостатака у раду.

Поводом Светског дана избеглица, повереник за људска права СЕ указао је на значај омбудсмана и националних институција за људска права у заштити најрањивијих категорија и позвао их да са посебном пажњом прате и извештавају о инцидентима на границама како би притисци и насиље које се спроводи над избеглицама и мигрантима било заустављено. Придружујући се апелу Заштитник грађана подсећа да је на те појаве годинама уназад упозоравао.

Одлуком Генералне скупштине УН, 20. јун се, као Светски дан избеглица обележава од 2000 године, са циљем да се скрене пажња на положај избеглица широм света и укаже на значај пружања помоћи, која је овим људима и више него потребна.