a

Заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са амбасадором Краљевине Данске у Србији Њ. Е. Андерсом Хоугором (H.E. Mr. Anders Christian Hougård) о надлежностима и овлашћењима Заштитника грађана, као и активностима које ова институција спроводи у заштити људских и мањинских права.

b_300_0_16777215_00_images_20200612_PasalicDanskiambasador.jpegТоком размене искустава у заштити људских права Пашалић се захвалио амбасадору на досадашњој помоћи Краљевине Данске поготово у јачању капацитета Заштитника грађана за остваривање својих надлежности у области промоције и заштите људских права, владавине права и правне сигурности грађана. Уз посредовање Данског института за људска права Заштитник грађана је 2018. године у сарадњи са Удружењем за ревизију приступачности спровео пројекат Приступачност за све са циљем унапређења приступачности објеката за особе са инвалидитетом у локалним самоуправама.

Заштитник грађана је упознао амбасадора и са Споразумом о успостављању платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре и остале медијске актере који је крајем маја потписао са представницима медијских удружења и асоцијација и новинских синдиката.