a

b_300_0_16777215_00_images_konferencija_4062020.jpegЗаштитник грађана је национална институција за заштиту људских права и Законом о Заштитнику грађана једина независна државне институција којој је дат мандат да штити права детета. У свом досадашњем раду Заштитник грађана годинама скреће пажњу на проблеме са којима се деца суочавају, посебно насиљем на децом, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић на конференцији у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на којој је представљена Стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља за период 2020–2023. године.

Досадашњи резултати институције и стручност запослених који се баве правима детета у Сектору за права детета препознати су у свим релевантним међународним институцијама, навео је Пашалић, а проблеми у области остваривања права детета, дошли су до нарочитог изражаја у време пандемије са којом се цео свет суочио.

Европска мрежа омбудсмана за децу чије су чланице институције европских држава које се баве заштитом права детета, на састанку који је одржан пре два дана је констатовала да је једино Заштитник грађана Србије за време ванредног стања организовао пружање психолошке подршке грађанима, а посебно родитељима са децом, свих 7 дана у недељи, у времену од 8 часова до 22 часа.

Такође, Заштитник грађана је био једина институција из мреже Европске мреже омбудсмана, која је поред рада у самој институцији обављала и послове на терену - обиласком места где се налазе бескућници, мигрантских насеља, ромских насеља у циљу заштите права детета.

Упућивали смо иницијативе Влади Републике Србије и министарствима онда када смо сматрали да уведене мере у борби против коронавируса ограничавају права детета, рекао је Пашалић.

Доношење новог Закона о Заштитнику грађана дао би посебну самосталност заменику заштитнику за права детета који би допринео нашем још ефикаснијем раду, стога очекујем вашу подршку приликом усвајања новог закона који би оснажио део иституције који се бави правима детета, нагласио је заштитник грађана.

Из усвојене Стратегије смо могли да видимо да је велики број наших примедби и сугестија уважем и имплементиран у текст, а од Министарства рада очекујем да упути Влади предлог за допуну Стратегије, како би и Заштитник грађана био увршћен у састав радне групе за спровођење и праћење стратегије, закључио је Пашалић.

На скупу су говорили и председница НС Маја Гојковић, председница Владе РС Ана Брнабић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и представница УНИЦЕФ-а Ређина де Доминићис.