a

Заштитник грађана Зоран Пашалић апелује на кориснике друштвених мрежа да не шире непроверене информације које се односе на природу вируса корона и последице које могу изазвати по здравље грађана у Србији. Пашалић такође констатује да је конфронтирање ставова лаика на друштвеним мрежама узело маха, да води ширењу панике и страха међу становништвом, те стога позива грађане да не користе савете нестручних лица, већ упуства медицинске струке, која су свакодневно доступна путем званичних извора.

Банални савети за заштиту од вируса корона, неутемељене оптимистичке прогнозе о изненадном повлачењу епидемије, једнако опасне као и оне, песимистичке, о општој пропасти, примери су дезинформација које се шире невероватно брзином са несагледивим последицама, пре свега по здравље грађана и безбедност становништва. Оно што је заједничко овим информацијама је да спадају у домен заблуда и лажних вести, да се прихватају без икакве критичке задршке, насупрот стручном приступу који је у овом тренутку неопходан и једино валидан, истиче Пашалић.

Како је нагласио, најважније је да грађани буду правовремено упознати са мерама Владе Републике Србије и ванредног стања које су уведене у склопу борбе против епидемије вируса корана. Од изузетне важности је дисциплиновано придржавање свих препорука и упутстава како би заједнички превазишли једну од највећих здравствених криза са којом се суочавамо, поручио је Пашалић.