a

b_300_0_16777215_00_images_crveni_krst_10032020.jpegЗаменица заштитника грађана Јелена Стојановић је данас учествовала на конференцији ,,Невидљиве жене“, организованој поводом обележавања Међународног дана жена, од стране Црвеног крста Србије и мреже HumanaS, у партнерству са Повереником за заштиту равноправности и Кабинетом министарке без портфеља проф. др Славице Ђукић Дејановић. На конференцији су, осим заменице заштитника грађана Јелене Стојановић, говориле министарка, проф. др Славица Ђукић Дејановић, повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, Гордана Миловановић из организације Хелп нет, Славица Станковић из организације Хлеб живота и Славица Ђурђевић, хранитељица из Бољеваца.

Заменица заштитника грађана је истакла да је ово тренутак да се скрене пажња на оне генерације жена које су неправедно заборављене, чија права се често крше, а многе припаднице ових генерација нису чак ни свесне тога, због укорењених предрасуда и стереотипа у нашем друштву. Реч је о генерацијама старијих жена, које нису довољно обавештене о механизмима заштите својих права. Она је навела да су најчешћи проблеми са којима се сусрећу старије жене сиромаштво и насиље и занемаривање унутар породице, укључујући располагање имовином без њиховог пристанка, незадовољство остваривањем права на материјалну подршку када се нађу у стању тешке материјалне и животне ситуације услед недостатка примања или недовољне висине примања, a када су лошег здравственог стања, отежано je остваривање права на помоћ и негу другог лица.

Јелена Стојановић је на указала да неки од података до којих је дошао Заштитник грађана, поступајући по притужбама грађанки, као и информације које смо данас чули, отварају нова питања: Како смо се од борбе за једнакост, равноправност, услове рада и права гласа, вратили корак уназад, борећи се за егзистенцију? И колико смо способни да са декларативне прославе 8. марта пређемо на суштинску заштиту права наших грађана старије генерације?

Заменица заштитника грађана је позвала све, а нарочито старије жене које сматрају да су њихова права повређена непоступањем или неодговарајућим поступањем органа управе да се обрате Заштитнику грађана, да заједно обезбедимо достојанствену старост, испуњену одговарајућим садржајима.