a

Од почетка мигрантске кризе Србија је показала спремност да сваком грађанину који се нађе на њеној територији обезбеди услове достојне човека и пуну заштиту његових права. Чињеница је да је кроз нашу земљу до сада прошло више од милион људи и деце и упркос толиком броју миграната потребна помоћ никоме није ускраћена.

Заштитник грађана подсећа да је у погледу спољних миграција, Србија традиционално емиграционо подручје, па и данас када је реч о њеним држављанима важи за подручје претежне емиграције. На њеној територији регистровани су имиграциона и транзитна кретања, као и осталом на целом западном Балкану. Управо због догађаја са којима се Србија суочавала у последњој деценији 20. века, посебно имајући у виду чињеницу да је преко пола милиона избеглица уточиште тада пронашло управо у Србији, не смемо толерисати дискриминаторске покличе појединаца који подстичу расну, националну и верску мржњу, поручио је Пашалић. Како је додао, неко ко је преживео толико страдања, као што је случај са нашим грађанима, мора пронаћи разумевања за оне који се нађу у сличној ситуацији.

У Србији тренутно борави око 5000 миграната, од којих је већина смештена у прихватним центрима и центрима за азил, велики број деце похађа предшколске и школске установе, а свим мигранитима је обезбеђена и здравствена заштита, наглашава Пашалић.